Una dintre întrebărările apăsătoare ale clienților noștri se rezumă la consecințele existenței unui dosar penal pe numele lor. Vom explica puțin ce se întâmplă dacă ai dosar penal.
În primul rând, trebuie conștientizat că sentimentele de agitație, frică sau neliniștie continuă sunt normale. Persoanele care nu au mai trecut prin așa ceva experimentează astfel de stări.
Ce se întâmplă dacă ai dosar penal cu măsuri preventive
Măsurile preventive depind de calitatea pe care o aveți în dosar, suspect sau inculpat. Puteți citi acest articol pentru a vedea diferența dintre suspect sau inculpat.
Dacă sunteți suspect, există posibilitatea să fiți reținut pentru 24 de ore. Este durata maximă pentru care puteți fi reținut. Nu se poate prelungi această măsură.
Ce se întâmplă dacă ai dosar penal și aveți calitatea de inculpat? Atunci față de dumneavoastră pot fi luate alte măsuri preventive precum:
- Control judiciar
- Control judiciar pe cauțiune
- Arestul la domiciliu
- Arestul preventiv
Acestea sunt toate măsurile preventive din legislația noastră. Dintre toate acestea, măsura arestării preventive este cea mai severă. Poate fi luată pe maximum 30 de zile și poate fi prelungită.
În faza de urmărire penală, durata maximă a arestării preventive este de 180 de zile. În faza de judecată, aceasta nu poate depăși 5 ani de zile conform art. 239 Cod de procedură penală.
Controlul judiciar – măsură preventivă ușoară
Controlul judiciar este cea mai ușoară măsură preventivă. Nu presupune lipsirea de libertate, cât limitarea acesteia. În general, trebuie să vă prezentați la secția de poliție de lângă domiciliu și să semnați condica. Acest lucru arată că nu v-ați sustras și că sunteți la dispoziția organelor de poliție.
Alte obligații ce pot fi impuse în cadrul controlului judiciar conform art. 215 Cod de procedură penală sunt:
- să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
- să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
- să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
- să nu depășească o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviințarea prealabilă a acestuia;
- să nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau să se deplaseze doar în locurile stabilite de acesta;
- să poarte permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
- să nu revină în locuința familiei, să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia, de alți participanți la comiterea infracțiunii, de martori ori experți sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
- altele;
Controlul judiciar pe cauțiune
Controlul judiciar presupune aceleași obligații dar, suplimentar, se solicită și o cauțiune. Cauțiunea reprezintă o sumă de bani ce garantează participarea dumneavoastră la procesul penal. Totodată garantează și respectarea obligațiilor impuse de către organul judiciar.
Cauțiunea minimă este în cuantum de 10.000 lei. Nu există cauțiune maximă, putând fi stabilită, în unele dosare și la milioane de euro.
Important! Nu confundați cauțiunea din sistemul de drept american cu cea din sistemul nostru. Nu puteți plăti o sumă de bani pentru a ieși din arest preventiv („pe cauțiune„).
Nerespectarea măsurilor preventive impuse, conduce la înlocuirea acestora cu o măsură mai severă. De exemplu, dacă vi s-a impus controlul judiciar cu anumite obligații, trebuie să respectați această măsură. Dacă nu respectați măsura, se înlocuiește cu măsura arestului preventiv.
Ai nevoie de asistență juridică? Suntem aici să te ajutăm!
Contactează-ne cu încredere pentru a discuta situația ta și pentru a găsi împreună cele mai bune soluții. Echipa noastră este pregătită să răspundă rapid și să te sprijine în orice moment.
📞 0741.291.190 (apel direct)
WhatsApp: 0741.291.190 (mesaje rapide)
📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)
Ce se întâmplă dacă ești arestat preventiv
Dacă infracțiunea pentru care ești cercetat este de un pericol social ridicat, atunci poți fi arestat preventiv.
Arestarea preventivă se dispune pentru o perioadă de 30 de zile și poate fi prelungită.
Arestarea preventivă poate fi dispusă doar de către un judecător. Nu poate fi luată niciodată de către procuror sau de către polițist. Puteți citi mai multe despre ce trebuie să faceți în fața polițiștilor și dacă trebuie să dați declarație.
Încheierea judecătorului prin care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile, poate fi contestată în 48 de ore. Este important să nu pierdeți acest termen! Contestația va fi soluționată de o instanță superioară celei care a dispus arestarea.
De exemplu, dacă arestarea preventivă a fost dispusă de un judecător de la Judecătorie, contestația va fi soluționată de Tribunal. La Tribunal, vor fi doi judecători în complet care vor decide. Soluția rămâne definitivă după ce este soluționată contestația.
Important! Contestația nu suspendă executarea măsurii arestării preventive! Dacă ați fost arestat preventiv de către un judecător, declararea contestației nu suspendă executarea acestei măsuri.
Nu are importanță dacă ulterior contestația va fi admisă și vi se va înlocui sau revoca măsura preventivă.
Ce se întâmplă dacă ai dosar penal și esti în libertate
Sunt unele cauze în care nu sunt necesare măsuri preventive. Infracțiunile de gravitate redusă pot fi anchetate fără măsuri preventive.
De exemplu, poți avea dosar penal pentru furt de flori dintr-o florărie. Față de obiect, prejudiciu și persoana inculpatului, se poate constata că nu este necesară o măsură preventivă.
În acest caz, dosarul penal se va soluționa cu inculpatul în libertate. Este indicat să respectați solicitările organelor judiciare care oricând pot dispune luarea unei măsuri preventive.
Cât durează un dosar penal ?
Am răspuns de mai multe ori la această întrebare. Am scris despre cât durează un dosar penal cu privire la infracțiunile rutiere dar și ce poți face dacă dosarul penal durează prea mult.
Un dosar penal, chiar de complexitate foarte scăzută, poate dura câteva luni. În România sunt foarte multe dosare penale. Atât în faza de urmărire penală cât și în fața instanței de judecată. Personalul, în ambele părți, este insuficient pentru cât de mult volum de muncă există.
De aceea, chiar și o cauză simplă, în care soluția este de clasare sau achitare, poate dura până ce este dată efectiv în dosar.
Urmărirea penală este deseori îndelungată ca durată de timp. Statistic vorbind, din cazuistica noastră, chiar și în cele mai simple cauze, dacă se dispune trimiterea în judecată, mai devreme de 4 luni nu se încheie un dosar de urmărire penală. 4 luni reprezintă un caz bun dacă vorbim de Parchete de la nivelul Municipiului București.
În ipoteza în care nu se dispune trimiterea în judecată ci se dă o soluție de clasare sau renunțare la urmărirea penală, atunci urmărirea penală se poate termina mai repede. Dar chiar și în aceste cazuri, urmărirea penală poate dura câteva luni de zile.
În final, oricând sfatul nostru va fi să apelați la un avocat. Rolul avocatului este să se asigure că drepturile dumneavoastră, indiferent de calitate, sunt respectate.
Ai nevoie de asistență juridică? Suntem aici să te ajutăm!
Contactează-ne cu încredere pentru a discuta situația ta și pentru a găsi împreună cele mai bune soluții. Echipa noastră este pregătită să răspundă rapid și să te sprijine în orice moment.
📞 0741.291.190 (apel direct)
📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)
Lasă un răspuns