Prescripția răspunderii penale. Când se prescriu infracțiunile?

Prescripția răspunderii penale

Ghid complet despre prescripția penală

Prescripția răspunderii penale este un concept fundamental în dreptul penal. Acesta stabilește perioada în care o persoană poate fi trasă la răspundere pentru o faptă penală. După expirarea termenului de prescripție, urmărirea penală sau aplicarea unei pedepse devin imposibile.

În acest ghid, vei afla ce înseamnă prescripția penală, care sunt termenele legale și ce acte pot întrerupe aceste termene. Totodată, vei înțetelege importanța calculului corect al termenului de prescripție.


Ce este prescripția răspunderii penale?

Prescripția răspunderii penale reprezintă perioada maximă de timp în care o infracțiune poate fi sancționată de lege. Această perioadă variază în funcție de gravitatea faptei și de pedeapsa prevăzută de lege.

Existența instituției prescripției răspunderii penale are ca scop:

  • Asigurarea securității juridice pentru cetățeni;
  • Prevenirea întârzierilor excesive în procesul penal;
  • Scutirea inculpatului de trauma exitenței procesului penal;
  • Protejarea dreptului la un proces echitabil.

Dosar la Curtea de Apel București în care am obținut prescripția răspunderii penale pentru clientul nostru. Prin admiterea apelului, clientul nostru a obținut o pedeapsă mai mică de executat, de la 2 ani și 6 luni, la 1 an și 10 luni.


Termenele generale la prescripția răspunderii penale

Durata termenelor de prescripție depinde de gravitatea infracțiunii și de pedeapsa maximă prevăzută de lege. Acestea sunt stabilite în cuprinsul art. 154 Cod penal și sunt următoarele:

  • 15 ani – pentru infracțiuni care prevăd pedeapsa detențiunii pe viață sau închisoarea mai mare de 20 de ani;
  • 10 ani – pentru infracțiuni cu pedeapsa maximă mai mare de 10 ani dar care nu depășește 20 de ani;
  • 8 ani – pentru infracțiuni cu pedeapsa maximă mai mare de 5 ani, dar care nu depășesc 10 ani;
  • 5 ani – pentru infracțiuni cu pedeapsa maximă mai mare de un an, dar care nu depășesc 5 ani;
  • 3 ani – pentru infracțiuni cu pedeapsa maximă de până la un an sau amendă.

Altă soluție pe care am obținut-o la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu. Am invocat cu succes prescripția răspunderii penale pentru clientul nostru.


Calculul termenului de prescripție a răspunderii penale

Calcularea termenului de prescripție este esențială pentru ca inculpatul să poată fi tras la răspundere. Termenul de prescripție începe să curgă, de principiu, din momentul comiterii faptei.

Câteva aspecte importante pentru calcul:

  • Termenul se calculează în funcție de pedeapsa maximă prevăzută de lege (nu cea aplicată de instanță) pentru infracțiunea respectivă.
  • Dacă infracțiunea este continuă, termenul începe din momentul încetării acțiunii sau inacțiunii.
  • În caz de infracțiune continuată, de la data săvârșirii ultimului act.
  • Pentru infracțiunile progresive, termenul începe să curgă din momentul săvârșirii faptei dar se calculează raportat la pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.

Exemplu concret pentru calcul termenului la prescripția răspunderii penale

La data de 06 ianuarie 2025, inculpatul săvârșește fapta de furt calificat. Conform art. 229 alin. (1) Cod penal, pedeapsa prevăzută de lege este închisoare de la unu la 5 ani. Conform celor indicate mai sus, termenul pentru prescripția răspunderii penale este de 5 ani. Răspunderea s-ar prescrie la data de 05 ianuarie 2030. Asta, în situația în care, nu există acte care întrerup prescripția răspunderii penale.


Acte care întrerup prescripția răspunderii penale

Există anumite acte care pot întrerupe termenul de prescripție. Aceste acte au ca efect reluarea curgerii termenului de la zero. Practic, se reîncepe termenul de prescripție încă o dată. Au acest efect, în actuala reglementare, doar actele care sunt comunicate suspectului sau inculpatului conform art. 155 Cod penal.

Printre aceste acte se numără:

  • Punerea în mișcare a acțiunii penale;
  • Emiterea unui mandat de aducere sau arestare preventivă;
  • Comunicarea hotărârii de la fond.

Efectele actelor de întrerupere:

  • Termenul prevăzut de lege începe să curgă de la zero;
  • Prescripția nu mai poate fi invocată în perioada respectivă.

Exemplu concret de întrerupere a prescripției răspunderii penale și efectul acestuia

Reluăm exemplul dat mai sus. La data de 06 ianuarie 2025 inculpatul săvârșește fapta de furt calificat. Teoretic, prescripția răspunderii penale s-ar împlini la data de 05 ianuarie 2030.

Însă, la data de 30 decembrie 2029, Parchetul, pune în mișcare acțiunea penală. Odată cu punerea în mișcare a acțiunii penale, se întrerupe prescripția răspunderii penale.

Din acest moment începe să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale. Tot de aceeași mărime, adică de 5 ani. Acum, infracțiunea se va prescrie la data de 05 ianuarie 2035.

Acesta este termenul maxim, întrucât, art. 155 alin. (4) prevede că prescripția operează dacă termenele au fost depășite cu încă o dată. Indiferent de câte întreruperi au fost.


Excepții de la prescripție

Anumite infracțiuni sunt exceptate de la aplicarea prescripției. Acestea sunt considerate extrem de grave și implică interesul public major pentru tragerea la răspundere a persoanelor care au săvârșit aceste infracțiuni.

Exemple de infracțiuni exceptate:

  • Infracțiuni contra umanității;
  • Infracțiuni de genocid;
  • Infracțiuni de omor și omor calificat și cele intenționate urmate de moartea victimei;
  • Infracțiuni contra libertății sexuale precum violul sau agresiunea sexuală.

Astfel de infracțiuni vor putea fi pedepsite oricând.

Prescripția răspunderii penale infografic

Importanța consultării unui avocat

Prescripția răspunderii penale este un subiect complex, care necesită o analiză detaliată a fiecărei situații. Greșelile în calculul termenului sau necunoașterea actelor ce pot întrerupe prescripția pot avea consecințe grave.

Instanțele, Parchetele pot greși din neatenție în ceea ce privește prescripția răspunderii penale.

Un avocat specializat în drept penal poate:

  • Analiza situația concretă și termenul aplicabil;
  • Identifica dacă prescripția poate fi invocată în avantajul tău;
  • Redacta cereri și documente relevante pentru invocarea prescripției.

Concluzie

Prescripția răspunderii penale este un instrument juridic important, dar complex. Termenele, calculul acestora și actele care le pot întrerupe sunt aspecte care necesitată atenție sporită. Consultarea unui avocat este esențială pentru a înțetelege cum se aplică prescripția în cazul tău.

Nu ezita să contactezi un avocat specializat în drept penal pentru a primi sfaturi personalizate. Alegerea corectă poate face diferența între o soluție favorabilă și pierderea unei oportunități legale.

Deosebit de important este și momentul săvârșirii faptei, mai ales dacă fapta a fost săvârșită între 2018 și 2022 întrucât se poate invoca Decizia Curții Constituționale în materie de prescripție.

Contact

Ai nevoie de asistență juridică? Suntem aici să te ajutăm!

Contactează-ne cu încredere pentru a discuta situația ta și pentru a găsi împreună cele mai bune soluții. Echipa noastră este pregătită să răspundă rapid și să te sprijine în orice moment.

📞 0741.291.190 (apel direct)

WhatsApp WhatsApp: 0741.291.190 (mesaje rapide)

📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *