Cel mai adesea, momentul la care clienții aleg să ne contacteze este acela când organul de urmărire penală îi cheamă la declarații, fie în calitate de martor fie în calitate de suspect. Întrebarea ce apare din primele minute ale conversației cu avocatul este: trebuie să dau declarație în fața polițiștilor?
Răspunsul diferă de la caz la caz, de particularitățile speței. Fără a analiza efectiv speța dumneavoastră, răspunsul general și universal valabil este că nu trebuie să dați declarație în fața organelor judiciare, indiferent de ceea ce vă spun acestea, până ce nu se consultă dosarul. De menționat este că, dacă nu veți da nicio declarație, nu veți suferi nicio consecință negativă.
Este deosebit de important ca, până să dați declarație, să ne contactați și să consultăm dosarul. De ce ? Pentru că, declarația pe care o veți da în calitate de suspect sau inculpat, poate fi folosită și împotriva dumneavoastră. Și, fără să cunoașteți piesele dosarului vă puteți autoincrimina prin recunoașterea faptei ,deși, organele judiciare, nu aveau suficiente probe ca să vă găsească vinovat.
Astfel că, primul pas este consultarea dosarului și analizarea probatoriului din cauză iar ulterior se stabilește dacă se dă o declarație sau nu, iar dacă se dă, ce detalii se oferă și ce anume nu se va menționa în cuprinsul declarației.
Rețineți că, odată ce ați dat o declarație, revenirea asupra acesteia este posibilă din punct de vedere teoretic, însă, organele judiciare penalizează întotdeauna poziția oscilantă și vor considera că nu sunteți sincer.