Avocat accidente rutiere

Avocat accidente rutiere

În caz de accident rutier, un avocat te ajută cu demersurile în vederea obținerii de daune morale de la asigurător. Este imperios necesar să apelezi la un avocat în caz de accidente rutiere.

Accidentul rutier cu victime

Accidentul rutier poate fi minor, fără victime în care părțile se pot înțelege amiabil. În astfel de situații, avocatul nu are un rol determinant pentru niciuna dintre părți. Însă, accidentul rutier poate fi major, cu victime.

Victimele pot fi doar grav rănite, sau, în unele cazuri, acestea decedează. Victimele pot deceda pe loc, din cauza impactului dar pot deceda și ulterior la zile distanță.

Un avocat de accidente rutiere cu victime vă ajută foarte mult în procesul de obținere a daunelor materiale și morale. Daunele morale reprezintă un remediu acordat victimelor pentru suferința cauzată.

Avocat accidente rutiere

De reținut! Niciodată nu acceptați oferta unui asigurător până ce nu vă consultați cu un avocat!

Firmele de asigurare cunosc că se va întocmi un dosar penal ca urmare a accidentului produs. În acest dosar, se vor constitui părți civile victimele sau rudele acesteia. Sumele de bani care se obțin în fața instanței sunt mult mai mari decât cele oferite de asigurător.

De aceea, nu acceptați nimic până nu aveți o minimă documentare. E mai important să discutați cu un avocat accidente rutiere care să vă ofere o consultanță juridică.

Ce înseamnă constituire de parte civilă în caz de accidente rutiere?

Așa cum spuneam mai sus, în cadrul procesului penal vor interveni părțile civile. Partea civilă este cea care are pretenții bănești de la inculpat sau partea responsabilă civilmente. În esență, dacă doriți daune morale atunci vă constituiți parte civilă în proces.

De reținut! Constituirea de parte civilă poate fi făcută până la începerea cercetării judecătorești. Astfel, nu sunteți presat de un termen imediat după producerea accidentului.

Mai mult decât atât, există obligația organelor judiciare să vă aducă la cunoștință acest drept. Art. 20 Cod de procedură penală este clar: „Constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătorești. Organele judiciare au obligația de a aduce la cunoștința persoanei vătămate acest drept.”

Aveți timp suficient pentru a consulta un avocat accidente rutiere și cu care să purtați discuții despre ce puteți obține. A cunoaște dinainte ceea ce puteți obține vă oferă putere de negociere. Dacă știți ce puteți obține, puteți negocia în cunoștință de cauză.

De ce nu este bine să acceptați oferta inițială a asigurătorului ?

Asigurătorii doresc să rezolve problema banilor imediat după producerea accidentului rutier. În funcție de vinovăția șoferului, de circumstanțe, oferta poate fi cu mult sub daunele acordate de instanțe.

Oferta asigurător RCA in caz de accidente rutiere

În mod evident, asigurătorul dorește să ofere o despăgubire mai mică decât cea la care ar fi obligat.

Cine poate obține daune morale de la asigurător?

Nu doar victima (dacă aceasta trăiește) poate obține daune morale de la asigurător. În caz de deces al victimei, daune morale pot obține și rudele acesteia.

Pe lângă rude, pot obține daune morale și persoane care erau în întreținerea victimei. Pentru aceste persoane, nu este cerută calitatea de rudă / afin sau concubin.

În practica judiciară de la nivelul anului 2016, în caz de vătămare a integrității corporale a victime (nu deces), doar aceasta putea obține despăgubiri.

Înalta Curtea de Casație și Justiție prin Decizia nr. 12 din 16 mai 2016 hotăra că : Dispoziţiile art. 1.391 alin. (1) din Codul civil se interpretează în sensul că, într-o cauză penală având ca obiect o infracţiune de vătămare corporală din culpă, doar victima infracţiunii, care a suferit un prejudiciu, este îndreptăţită să obţină o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

Însă, în iulie 2024, Curtea Constituțională, prin decizia nr. 342 din 9 iulie 2024 a admis excepția de neconstituționalitate cu privire la art. 1391 Cod Civil.

Dispoziția a fost declarată neconstituțională în măsura în care limitează posibilitatea victimelor indirecte de a fi despăgubite pentru restrângerea posibilităților lor de viață familială și socială ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății victimei directe.

Declararea neconstituțională a unui articol înseamnă că aceasta nu mai are aplicabilitate. Decizia de mai sus este una interpretativă, în sensul în care, se arată de către Curtea Constituțională cum trebuie interpretat un articol.

Astfel, și alte persoane, care justifică un interes, pot obține daune morale față de restrângerea posibilităților de viață a victimei.

De ce obțin și alte persoane daune morale?

În primul rând, în cazul decesului victimei, mai multor persoane li se cauzează o suferință uriașă. Pierderea unei persoane dragi este chinuitoare și traumatizantă. Astfel, această suferință extremă trebuie compensată.

În practica judiciară, s-a cristalizat opinia potrivit căreia, soțul supravețuitor este cel mai afectat de decesul soțului. Acestuia i se acordă cele mai mari despăgubiri în materie de daune morale.

Copiii victimei obțin și ei daune morale pentru pierderea încercată. Decesul unui părinte cauzează o traumă enormă în psihicul unui copil indiferent de vârstă. Nu contează dacă acesta este major sau minor.

Următoarea categorie care obține daune morale este cea a părinților victimei și a fraților sau surorilor. De regulă, aceștia obțin daune mai mici decât soțul supravețuitor sau copiii. Se prezumă că prin căsătorie, legătura dintre soți devine mai puternică.

Obținerea despăgubirii constând în venitul nerealizat din muncă de către victimă

accidente de munca

Dacă victima a supravețuit însă rămâne cu o infirmitate aceasta poate solicita venitul nerealizat din muncă. Articolul 1388 Cod Civil prevede următoarele situații:

Dacă victima obținea un venit lunar fiind angajată sau dacă nu era angajată, în baza calificării profesionale pe care o avea sau ar fi avut-o.

Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câștigului din muncă se va stabili pe baza venitului mediu lunar net din muncă al celui păgubit din ultimul an înainte de pierderea sau reducerea capacității sale de muncă ori, în lipsă, pe baza venitului lunar net pe care l-ar fi putut realiza, ținându-se seama de calificarea profesională pe care o avea sau ar fi avut-o la terminarea pregătirii pe care era în curs să o primească.

Dacă victima nu avea o calificare profesională sau nu avea loc de muncă, atunci despăgubirea se va stabili pe baza salariului minim net pe economie. Se va lua în considerare salariul minim NET și nu BRUT. La nivelul anului 2025 salariul minim net este de 2.575 RON (cu deducerea de 300 lei) pentru un salariu minim brut de 4.050 RON.

Astfel, despăgubirea stabilită va avea ca referință această sumă de bani.

În caz de accident, camera de bord este o probă valabilă în instanță ?

Dezvoltarea tehnologiei a condus la apariția multor camere de bord. O problemă des vehiculată printre justițiabili este dacă camera de bord este o probă valabilă în instanță. Întrebarea este formulată în diferite moduri printre oameni. Practic, oamenii se întrebă dacă filmarea poate fi folosită ca probă în instanță.

Răspunsul este cât se poate de clar că da. Filmarea accidentului cu camera de bord a victimei sau altui șofer din trafic este o probă valabilă și legală. Poate fi folosită fără probleme în cazul unui accident auto.

La cercetarea la fața locului, poliția caută să afle dacă alți șoferi au o astfel de înregistrare. Cel mai adesea, șoferii de tir au o astfel de cameră. Dacă aceasta există, camera sau cardul de memorie este ridicat de poliție.

Astfel de înregistrări sunt, uneori, cruciale în stabilirea vinovăției șoferilor. Mai ales atunci când accidentul se întâmplă într-o zonă de câmp. Lipsa martorilor sau a camerelor de supraveghere sunt un impediment.

Nu luați în considerare ce vă pot spune alți oameni cu privire la înregistrările efectuate cu camera de bord. Nu oferiți înregistrarea unică a accidentului altor persoane. Întotdeauna să aveți copii de rezervă.

Înregistrarea trebuie depusă la dosarul de urmărire penală prin formularea unei cereri adresate procurorului.

Recomandăm tuturor șoferilor să achiziționeze camere de bord. Indiferent de calitatea filmării, aceasta poate ajuta în stabilirea vinovăției.

Contact

Ai nevoie de asistență juridică? Suntem aici să te ajutăm!

Contactează-ne cu încredere pentru a discuta situația ta și pentru a găsi împreună cele mai bune soluții. Echipa noastră este pregătită să răspundă rapid și să te sprijine în orice moment.

📞 0741.291.190 (apel direct)

WhatsApp WhatsApp: 0741.291.190 (mesaje rapide)

📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)

Cât timp durează soluționarea procesului penal în caz de accidente rutiere?

Am mai discutat despre această chestiune și în alte articole. Puteți lectura despre cât durează un proces penal în cazul infracțiunilor rutiere.

Ca medie, un astfel de proces penal durează între 1 ani și 3 ani. Dacă inculpatul recunoaște săvârșirea faptei atunci procesul durează mai puțin. Nu se vor administra mijloace de probă suplimentare în fața instanței.

Însă, dacă inculpatul nu recunoaște săvârșirea faptei astfel cum a reținut-o Parchetul, atunci se merge pe procedura de drept comun. Procedura de drept comun va avea o durată destul de îndelungată.

Se administrează mijloace de probe. Audieri de martori, expertize tehnice în materia accidentelor rutiere etc. De aceea este bine să aveți un avocat accidente rutiere care să vă ajute cu toate demersurile acestea.

Este necesară prezența victimei în instanță ?

Victima sau părțile civile nu trebuie să se prezinte în instanță. Odată ce au angajat un avocat, acesta va face toate demersurile în locul acestora. Este modul ideal pentru a nu retrăi trauma accidentului.

Persoanele sunt informate de avocat după termenul de judecată. Totodată, după finalizarea termenului, se redactează și o încheiere. În această încheiere se prezintă tot ceea ce s-a discutat la termenul de judecată. Încheierea se redactează, de regulă, după câteva zile (sau săptămâni).

Prezența părților poate fi uneori necesară și nu poate fi suplinită de avocat. Se poate ca părțile sau victima să dea o declarație. Victima poate declara cum s-a petrecut accidentul rutier. Victima nu este obligată să dea o declarație, mai ales că retrăirea accidentului o traumatizează.

Cu toate acestea, este indicat ca victima accidentului să prezinte versiunea sa. Declarația acesteia poate ajuta organele de urmărire penală să finalizeze dosarul penal.

Există vreun termen în care trebuie solicitate despăgubirile?

Despăgubirile trebuie solicitate de către părți într-un termen de 3 ani de zile. Este important de reținut că acesta este un termen de prescripție.

Astfel, termenul de trei ani se referă la momentul solicitării în instanță și nu la momentul soluționării procesului. Victimele trebuie să ceară sumele de bani în interiorul acestui termen. Dacă victimele solicită sumele de bani după împlinirea acestui termen, chiar dacă vor avea dreptate, cererea va fi respinsă.

Mare atenție, dialogurile cu asigurătorul sau cu inculpatul nu vor opri curgerea termenului de prescripție. Doar eventuale notificări scrise comunicate prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire pot avea acest efect, în anumite circumstanțe.

Admiterea excepției prescripției extinctive invocată de asigurător va determina imposibilitatea acordării daunelor.

În procesul penal, cel mai adesea părțile se constituie părți civile încă de la începutul procesului penal. Riscurile privitoare la calcularea termenului sunt minimalizate prin prezenta unui avocat accidente rutiere.

Prin apelarea la un avocat accidente rutiere grijile de constituire de parte civile sunt îndepărtate. Important este să fiți constituiți parte civilă, cuantumul poate fi specificat și pe parcurs.

Cum negociază un avocat accidente rutiere despăgubirile?

Un avocat accidente rutiere vă ajută la negocierea despăgubirilor dar și a solicitării acestora în instanță. În caz de negociere, veți fi implicat direct.

 avocat negociere daune

Implicarea directă presupune informarea dumneavoastră totală. Astfel, sunteți informat cu privire la cuantum precum și la motivele pro și contra.

Ulterior, pe baza informării făcute de avocat, veți lua o alegere în cunoștință de cauză. Acesta este lucrul cel mai important. Dacă sunteți informat în mod corect, decizia vă aparține și puteți hotărâ cum se procedează mai departe.

Greșeli frecvente ale victimei în caz de accidente auto

  • Acceptarea unei oferte derizorii din partea asigurătorului. Greașeala este cauzată de lipsa contactării unui avocat și slaba informare.
  • Acționarea sub impuls emoțional – declarații de renunțare la solicitarea de prejudiciu.
  • Acționarea asigurătorului după termenul de 3 ani de zile. Motivul fiind discuțiile prelungite cu asigurătorul sau inculpatul.
  • Lipsa intentării acțiunii civile pe motiv că nu se dorește cauzarea unui rău inculpatului. Inculpatul nu suferă nicio consecință în plan civil decât în anumite circumstanțe. Repararea prejudiciului material și moral se face de către asigurător nu de către inculpat.
  • Exercitarea drepturilor procesual penale sau civile fără consultarea unui avocat de accidente rutiere.

Ce trebuie să faci imediat după accidentul rutier?

După producerea accidentului rutier cu victime, ar trebui întreprinse câteva acțiuni până la sosirea poliției.

NU modificați locul accidentului

Primul lucru pe care trebuie să îl facă cei implicați, este să nu mute mașinile.

Indiferent de claxoane, alți șoferi deranjați, indicații ale habarniștilor, autoturismele nu se mută din poziția în care au rămas după accident. Vă expuneți la săvârșirea unei infracțiuni dacă modificați locul accidentului.

Anunați serviciul de urgență 112

Imediat după producerea accidentului, dacă sesizați victime, sunați la 112 pentru că fiecare secundă contează. Veți discuta cu un operator STS iar ulterior veți discuta și cu un polițist pentru a furniza detalii despre procedurea accidentului.

Apelul la 112 va fi probă în procesul penal dacă se va face cercetare judecătorească. Totodată și apelurile celorlalte persoane vor fi atașate la dosar.

Nu părăsiți locul accidentului

După producerea accidentului, sunați la 112 imediat și nu părăsiți locul accidentului. Părăsirea locului accidentului vă expune la săvârșirea unei alte infracțiuni. Citiți aici pe larg despre părăsirea locului accidentului și excepțiile permise de lege.

Faceți fotografii și înregistrări video de la locul faptei

Utilizați telefonul personal pentru a face cât mai multe fotografii cu privire la locul faptei. Acestea sunt foarte importante pentru că uneori alți șoferi vor trece prin locul accidentului.

Fotografiile sau înregistrările sunt importante pentru că vor fi utilizate ca probe în procesul penal. La efectuarea unei expertize tehnice în materia accidentelor, expertul se poate folosi de acestea. Sunt necesare pentru a stabili aspecte incerte.

Până la sosirea echipajului de poliție care blochează traficul, locul accidentului se modifică chiar și involuntar. Bucăți de obiecte sunt mutate de vânt sau de alți șoferi care vor să traverseze drumul.

Astfel, pentru redarea cât mai fidelă a celor întâmplate, fotografiați drumul, starea mașinilor, poziția finală a acestora. Urmele de frânare, de ulei sau scrijelituri în asfalt.

Concluzii în caz de accidente rutiere

În caz că vă loviți de o asemenea problemă, sfatul cel mai bun este să contactați un avocat accidente rutiere. Nu vă loviți des de o asemenea problemă și nu merită efortul cât și riscul să vă rezolvați singur o asemenea problemă.

Odată ce lucrurile se desfășoară, nu mai puteți da timpul înapoi și lucrurile au devenit definitive. Este mult mai eficient să apelați la ajutor specializat în astfel de cazuri.

Contact

Ai nevoie de asistență juridică? Suntem aici să te ajutăm!

Contactează-ne cu încredere pentru a discuta situația ta și pentru a găsi împreună cele mai bune soluții. Echipa noastră este pregătită să răspundă rapid și să te sprijine în orice moment.

📞 0741.291.190 (apel direct)

WhatsApp WhatsApp: 0741.291.190 (mesaje rapide)

📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *