Cât durează un dosar de urmărire penală în cazul infracțiunilor rutiere?

Un dosar penal conduce, de cele mai multe ori, la teamă, frustrare, confuzie, nervozitate și multe alte stări care, în timp, se atenuează sau chiar se estompează.

Primul contact pe care clienții noștri îl au cu o anchetă în faza de urmărire penală se transformă într-o mare dezamăgire raportat la modul în care aceasta se desfășoară. Aspectul primordial contestat de către justițiabili este lunga perioadă în care aproape că nu se întâmplă nimic cu dosarul acestora iar timpul nu este niciodată de partea lor.

Un dosar de conducere cu alcoolemie, în București, durează cel puțin un an de zile faza de urmărire penală. Rarisime sunt cazurile în care un dosar cu o asemenea infracțiune, pleacă din Parchet spre instanță în mai puțin de un an de zile. 

Acest fapt generează multă anxietate și supărare în rândul justițiabilului anchetat. Prima întrebare este de ce durează atât de mult, mai ales dacă infracțiunea este recunoscută. De ce nu se acordă atenție cazului și de ce lucrurile sunt tratate atât de superficial ?

În primul rând, infracțiunile rutiere (ne referim la cele legate de alcoolemie, conducere fără permis etc) sunt infracțiuni care, odată ce este începută faza de urmărire penală, au un rezultat eficient pentru societate și anume suspendarea dreptului de a conduce pentru cel ce a comis infracțiunea. Astfel, legiuitorul suspendă dreptul de a conduce și consideră că, în această modalitate, comunitatea este protejată. Despre prelungirea dreptului de circulație, chiar și fără dovada înlocuitoare, am redactat în Revista Universul Juridic nr. 3/2022 un articol în detaliu și poate fi accesat aici.

Cu cât dosarul s-ar finaliza mai repede, cu atât mai repede cel ce a comis infracțiunea ar putea să-și redobândească dreptul de a conduce. Mergând pe acest raționament, de cele mai multe ori, organele judiciare întârzie finalizarea urmăririi penale și ulterior faza de judecată, tocmai ca cel care a comis respectiva infracțiune să înțeleagă și mai bine gravitatea infracțiunii comise.

Realitatea este că, depinde din ce unghi privești această imixtiune în dreptul unei persoane de a conduce un autoturism. Dacă ai în fața ta un șofer profesionist, de tir, pe comunitate, atunci e aproape letal să-l ții fără permis de conducere pentru o perioadă de mai bine de 3 ani de zile în total. Dar, dacă ai în fața ta un șofer teribilist, tânăr, care conduce doar pentru amuzament, o asemenea pedeapsă poate fi utilă atât pentru societate cât și pentru el însuși.

Dar, de cele mai multe ori, organele judiciare aleg să vadă doar primul scenariu și tratează toți șoferii la fel, mai ales pentru a nu exista precedente ce pot fi utilizate cu iscusință de către avocați.

Concluzionând, un dosar de urmărire penală pentru o infracțiune rutieră, va avea o durată de minimum 6 luni în faza de urmărire penală, însă, realistic, nu se încheie mai devreme de 1 an. Cu privire la termenul de 1 an, arătăm că organele judiciare cunosc faptul că, dacă durează urmărirea penală mai mult de 1 an de zile, atunci ar fi aplicabilă procedura contestației privind durata procesului prevăzută de Codul de procedură penală.