Conducerea pe drumurile publice cu alcool la volan

Suntem des întrebați despre cum se poate restitui permisul de conducere ce a fost suspendat, pe perioadă nedeterminată, ca urmare a faptului că a fost comisă o faptă de natură penală. Spre exemplu, conducerea a unui vehicul cu o alcoolemie mai mare de 0.80g/l în sânge determină suspendarea dreptului de a conduce până la finalizarea urmăririi penale (și nu numai!).

Cât durează suspendarea permisului de conducere ?

Suspendarea permisului de conducere în cazul infracțiunilor rutiere durează până la momentul finalizării urmăririi penale și trebuie luat în considerare și soluția dispusă de către Parchet la finalul urmării penale. Astfel, pe parcursul cercetărilor, persoana în cauză nu are dreptul să mai conducă vehicule întrucât permisul a fost reținut și s-a eliberat o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație (de cele mai multe ori! există ipoteza în care dovada înlocuitoare poate fi și cu drept de circulație)

Este drept că, toate persoanele cu care interacționăm în această situație, sunt nemulțumite de această problemă pentru că, cel mai adesea, acestea rămân fără permis de conducere pentru o perioadă foarte lungă de timp, mai ales dacă sunt condamnate definitiv. În atare situație, nu vor mai conduce în faza de urmărire penală iar mai apoi, dacă vor fi condamnate la o pedeapsă  cu suspendare, nu vor mai putea conduce nici pe o perioadă de 1 an de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii. Nu trebuie scăpat din vedere și faptul că, există posibilitatea ca instanța de judecată, să dispună ca pedeapsă complementară, interzicerea conducerii oricărui vehicul pe drumurile publice pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 5 ani.

Ne puteti contacta la telefon sau WhatsApp 0741.291.190 sau 0757.745.757 sau email murariu@murariulaw.ro

În București, media unui dosar de urmărire penală în cazul infracțiunilor rutiere este de peste 2 ani și 6 luni de zile chiar și în ipoteza în care inculpatul își recunoaște vinovăția. În situația în care există un avocat în cauză, dosarul se finalizează mai repede, întrucât, avocatul va formula cereri atât la Parchet cât și la Brigada Rutieră și dosarul este readus la suprafață. Procurorul fiind obligat să răspundă la cererile formulate de către inculpat prin intermediul avocatului. În ipoteza în care nu se oferă un răspuns la cererile formulate (de probe, de audiere a suspectului, inculpatului etc.) atunci se poate formula în baza art. 337 și art. 339 Cod procedură penală, plângere la procurorul ierarhic superior.

În ceea ce privește celelalte orașe, media este considerabil mai scăzută, mai ales dacă se implică și un avocat.

Se poate restitui permisul de conducere în faza de urmărire penală ?

Dacă s-a comis o faptă dintre cele prevăzute la art. 111 din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și s-a eliberat o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, atunci permisul de conducere se poate restitui foarte dificil și, mai ales, în funcție de orientarea jurisprudențială a Parchetului la care se află dosarul în lucru.

Infracțiunile de la art. 111 din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice sunt:

  • art. 334 Cod penal – Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
  • art. 335 alin. (2) Cod penal – Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
  • art. 336 Cod penal – Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe
  • art. 337 Cod penal – Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
  • art. 338 alin. (1) Cod penal – Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia
  • art. 339 alin. (2) (3) și (4) – Împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice

Cu privire la mențiunea pe care am făcut-o mai sus, în sensul că unele Parchete prelungesc dreptul de circulație chiar dacă a fost emisă o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, am publicat în Revista Universul Juridic nr. 3 din 2022 un articol detaliat pe această temă și poate fi lecturat gratuit aici : https://revista.universuljuridic.ro/imposibilitatea-prelungirii-dreptului-de-circulatie-lipsa-dovezii-inlocuitoare-cu-drept-de-circulatie-%e2%80%92-teorie-si-practica-judiciara/

În esență, unele Parchete opinează că dreptul de circulație poate fi prelungit chiar și ipoteza în care s-a eliberat o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Se apreciază că, în cauză, legiuitorul a prevăzut această posibilitate și că prezumția de nevinovăție nu poate fi încălcată. Infracțiunea de care este acuzat inculpatul există la momentul pronunțării unei hotărâri definitive și nu ar trebui să existe prin intermediul unei constatări efectuate de către un polițist rutier. Cu toate acestea, opinia aceasta este minoritară iar majoritatea Parchetelor apreciază că nu pot prelungi o dovadă ce este eliberată fără drept de circulație. Pentru mai multe detalii vizavi de acest subiect vă sfătuiesc să lecturați gratuit articolul indicat în link-ul de mai sus.

De ce durează atât de mult aceste dosare penale cu alcoolemie la volan?

În esență, dosarele pentru infracțiunile mai sus menționate, nu sunt deosebit de complexe. Cu toate acestea, organele judiciare care anchetează fapta, bat pasul pe loc tocmai pentru a pedepsi și mai mult persoana care a comis o astfel de infracțiune. Nu se iau măsuri preventive (nici măcar control judiciar) față de aceste persoane, astfel că, urgența soluționării acestor dosare nu este o chestiune primordială. De aceea dosarele stau în nelucrare câte un 2-3 de zile, iar la final, un dosar pentru o infracțiune de acest gen, nu depășește 100 de file.

Trebuie ținut cont și de faptul că, prin reținerea permisului de conducere a inculpatului și eliberarea unei dovezi fără drept de circulație, pericolul ca persoana respectivă să mai comită o astfel de faptă este mult diminuat. Mai exact, fără permis de conducere, inculpatul nu mai constituie un pericol pentru societate întrucât nu mai poate săvârși o astfel de faptă. E drept, persoanele care au permisul de conducere reținut se pot urca la volan și pot conduce chiar și fără permis dar trebuie reținut că, într-o atare ipoteză, persoana în cauză își îngreunează situația extrem de mult. Spre exemplu, va fi aplicabil în cauză un concurs de infracțiuni și totodată, în funcție de particularitățile cauzei, s-ar putea lua măsura arestării preventive prevăzute de art. 223 Cod de procedură penală.

Ce se poate face ?

Sfătuim toate persoanele să își angajeze un avocat care să formuleze cereri în permanență către Parchet în vederea urgentării soluționării acestor cauze. Indiferent dacă apreciați că reprezintă marketing, existența oricărui avocat într-o cauză, determină un parcurs optim al dosarului și cel mai important, se asigură respectarea drepturilor celui acuzat. Unul dintre aceste drepturi este soluționarea cauzei într-un termen rezonabil!

Cererile sunt de consultare a dosarului, de propunere a probatoriului, de a declarații în calitate de suspect/inculpat, de formulare a unei contestații privind durata procesului, de memorii cu propuneri privind modalitatea de soluționare a dosarului etc. Orice cerere formulată, va trebui pusă în dosar iar acest lucru avantajează întrucât, dosarul este readus în atenția organelor judiciare care îl vor soluționa mult mai repede.

De unde se ridică permisul de conducere atunci când expiră perioada suspendării sau se clasează cauza?

În ceea ce privește ridicarea permisului de conducere de către titular aici avem două situații distincte, în funcție de situația juridică a persoanei căreia i-a fost ridicat permisul de conducere.

Dacă persoana nu a săvârșit o infracțiune ci doar a comis o contravenție și permisul a fost suspendat pe o perioadă între 30 de zile și 90 de zile, atunci permisul va fi ridicat de către titular de la Direcția Permise de la locul în care acesta domiciliază. Astfel, chiar dacă permisul de conducere a fost reținut de către agenți de poliție din altă unitate administrativ teritorială decât cea de domiciliu, aceștia vor trimite permisul de conducere la poliția rutieră în care titularul domiciliază. Spre exemplu, dacă titularul permisului de conducere domiciliază în Iași și a comis o contravenție care determină reținerea permisului de conducere în Brașov, poliția din Brașov va trimite ulterior permisul de conducere la poliția din Iași. Cu toate acestea, aveți în vedere că permisul de conducere reținut nu este trimis imediat ci doar după expirarea termenului de 15 zile în care aveți dreptul de a formula plângere împotriva procesului verbal de contravenție.

Dacă formulați plângere împotriva procesului verbal de contravenție în termenul legal, atunci vă puteți ridica permisul de conducere în baza unui certificat de grefă eliberat de Judecătoria la care ați înregistrat plângerea sau în baza unei capturi de ecran de pe portal.just.ro – aveți aici un articol detaliat cum să vă căutați dosarul pe portalul instanțelor de judecată. Printați captura de ecran cu privire la dosarul dumneavoastră și o predați la poliția rutieră care v-a reținut permisul de conducere. Dacă mai există unități de poliție care nu acceptă captura de ecran sau nu au cunoștință despre această posibilitate, indicați art. 118 alin. (3) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (momentul redactării acestui articol este 28.09.2024 și articolul este încă în vigoare, dacă citiți acest articol la o dată ulterioară, consultați OUG-ul de mai sus să vedeți dacă încă este în vigoare!)

Ne puteti contacta la telefon sau WhatsApp 0741.291.190 sau 0757.745.757 sau email murariu@murariulaw.ro

Dacă nu ați formulat plângere împotriva procesului verbal de contravenție, atunci veți ridica permisul de conducere de la poliția rutieră unde aveți domiciliul, întrucât, după expirarea termenului pentru formularea plângerii împotriva procesului verbal de contravenție, acesta va fi trimis la poliția rutieră de la domiciliu, care vi-l va elibera la momentul când vă expira perioada de suspendare a dreptului de a conduce.

În cealaltă ipoteză și anume când ați săvârșit o infracțiune, permisul de conducere va fi eliberat doar în baza ordonanței de clasare a procurorului. Această ipoteză înseamnă că dosarul de urmărire este finalizat în urmărire penală și nu vă trimite în judecată. Dacă se emite rechizitoriu, atunci nu veți putea ridica permisul de conducere decât după ce se pronunță instanța de judecată. Ordonanța de clasare va fi trimisă și la poliția care deține permisul dumneavoastră de conducere iar în baza unei cereri de restituire pe care o veți formula veți primi permisul de conducere înapoi.

În cât timp se restituie permisul de conducere?

Referitor la termenul în care acesta se restituie, aveți în vedere că, în lege nu este indicat un termen, astfel încât, legal, ar trebui restiuit imediat. Cu toate acestea, deseori ni s-a întâmplat ca, poliția rutieră să nu restituie permisul de conducere decât peste 10 zile, motivând că, însuși comandantul unității trebuie să analizeze cererea în vederea admiterii sau respingerii. Cu toate acestea, teoretic și practic, comandantul unității de poliție nu poate respinge cererea de restituire a permisului de conducere în ipoteza în care procurorul a dispus clasarea cauzei din diverse motive, astfel încât, permisul trebuie restituit titularului. Nu există niciun motiv pentru care comandantul unității ar putea respinge cererea în situația în care cauza în baza căreia a fost reținut permisul de conducere, a fost stinsă prin clasarea dată de către procuror.

Cine suntem noi ?

Avocat Adelina Denisa Murariu – experiență impresionantă în dreptul penal cu sute de cauze soluționate cu succes

Adelina Denisa Murariu avocat

Avocat Sebastian Murariu – avocat cu reputație excelentă în dreptul penal

Ne puteți contacta la telefon 0741.291.190 / 0757.745.757 și murariu@murariulaw.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *