Cât durează analizele pentru alcoolemie ?

cât durează analizele pentru alcoolemie

Una dintre întrebările dese îmi este adresată este cât dureaza analizele pentru alcoolemie atunci când o persoană este depistată în trafic sub influența băturilor alcoolice. În realitate, răspunsul la întrebare are legătură cu principala problemă și anume cât durează urmărirea penală în cazul infracțiunilor rutiere.

Persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice, mai întâi, vor fi testate cu un aparat denumit etilotest.

Conform art. 2 din normele din 14 iunie 2005 de metrologie legală NML 012-05 ”Etilometre” etilotestul reprezintă mijloc de detecție care semnalează prezența etanolului în aerul alveolar expirat; în cazul în care furnizeaza informații de măsurare, acestea nu sunt considerate suficient de exacte, astfel încât să asigure garanțiile necesare pentru constituirea de probe judiciare privind consumul de alcool.

Drept urmare, odată cu constatarea existenței alcoolului în aerul expirat, persoana în cauză, va fi dusă la cel mai apropiat institut de medicină legală sau o unitate spitalicească. Acolo, i se vor recolta probe de sânge pentru stabilirea cantității de alcool în sânge.

De reținut! Etilotestul măsoară cantitatea de alcool în aerul expirat iar probele de sânge măsoara cantitatea de alcool în sânge. În practică, cantitatea de alcool în sânge este dublul cantității de alcool în aerul expirat, în unitățile de măsură corespunzătoare. Spre exemplu, avem alcool 0.50mg/l în aerul expirat echivalează (dacă alcoolul se află în aceeași fază, respectiv asimilare sau eliminare) cu aproximativ 1.00g/l alcool în sânge.

Odată ajunși la o unitate medicală, persoanei i se va recolta sânge de către un medic pentru a fi analizat.

Cât durează analizele pentru alcoolemie în 2025

În ceea ce privește cât durează analizele pentru alcoolemie, menționez că nu aceasta este principala problemă. De fapt, cei mai mulți care întreabă acest lucru vor să afle cât mai durează toată ancheta.

Din 15 iulie 2024, a intrat în vigoare OUG 97/2024. Prin apariția acestui OUG s-a introdus un termen în care INML-ul trebuie să emită raportul toxicologic.

Înainte, aceste termen nu exista. Asta ducea la întârzieri foarte mari. Ținea și de plata contravalorii analizelor medicale. Dacă se achita analiza, atunci raportul toxicologic ieșea mai repede.

Ca urmare a apariției acestui OUG, chiar prin art. 1 s-a instituit obligativitatea institutelor medico-legale să emită raportul toxicologic în maximum 72 de ore de la momentul prelevării probelor biologice.

Articolul 1(1) Instituțiile medico-legale realizează analizele toxicologice în vederea constatării prezenței sau absenței substanțelor psihoactive în organism sau a alcoolului în sânge a mostrelor biologice recoltate de la persoanele care refuză sau nu pot să se supună testării pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat sau de la persoanele testate cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive și comunică rezultatul acestora către structurile Poliției Române solicitante în termen de maximum 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice.

Astfel, din iulie 2024, buletinul toxicologic iese mult mai repede dar asta nu înseamnă că ancheta se termină mai repede decât înainte.

Ce se întâmplă dacă analizele nu ies în 72 de ore ?

Avantajul acestei ordonanțe de urgență este că, dacă nu aveți substanțe psihoactive în sânge atunci permisul vi se va restitui. Referitor la alcool, rămâne de văzut, întrucât conducerea cu alcool este atât contravenție cât și infracțiune.

Dacă aveți alcoolemie peste 0.80g/l în sânge, atunci e infracțiune și permisul nu se restituie oricum. Dacă alcoolemia există dar este mai mică de 0.80g/l în sânge, permisul va fi reținut pentru că este contravenție.

De reținut! Analizele sângelui vor fi trimise la dosarul de urmărire penală care este instrumentat de polițiști și nu se oferă persoanei testate chiar dacă aceasta a achitat contravaloarea analizelor.

Rezultatul acestor analize va putea fi aflat prin admiterea unei cereri de consultare a dosarului adresată procurorului de caz în baza art. 94 Cod de procedură penală.

Fie redactați dumneavoastră o astfel de cerere, fie contactați un avocat.

Dacă analizele nu vin în 72 de ore de la recoltare, atunci permisul de conducere vi se va restitui conform art. 1 alin. (3) din OUG 97/2024.

(3) Permisul de conducere reținut, potrivit dispozițiilor art. 111 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, exclusiv ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

Dacă persoana a consumat alcool și acesta a ieșit în analizele de sânge, nu mai contează cât de repede ies aceste rezultate întrucât urmărirea penală va dura iar permisul de conducere nu va fi restituit.

Singura situație când persoanele își doresc ca rezultatele la sânge să iasă mai repede este atunci când acestea nu au consumat alcool și doresc soluționarea cauzei cu maximă celeritate pentru a redobândi permisul de conducere.

Cum te ajută concret un avocat în cazul infracțiunilor rutiere ?

Dacă ai fost implicat într-un incident rutier și ți s-au recoltat probe biologice pentru alcool sau alte substanțe, este esențial să știi că fiecare detaliu contează. Un avocat specializat în infracțiuni rutiere te poate ajuta să:

🔍 Verifice legalitatea procedurilor – de la oprirea în trafic până la modul de recoltare al probelor. Te poate îndruma în contestarea alcoolemiei și efectuarea unei expertize care să calculeze retroactiv ce alcoolemie ai avut în sânge în momentul în care ai fost oprit.
📄 Conteste probele biologice sau modalitatea în care au fost interpretate.
⚖️ Obțină o soluție favorabilă – renunțarea la urmărirea penală, clasare sau suspendarea sub supraveghere.
📞 Te reprezinte în fața organelor de urmărire penală și în instanță, astfel încât să nu fii singur în fața unui sistem impersonal.

👉 Ai nevoie de ajutor? Contactează un avocat acum! Contactează echipa Murariu și Asociații pentru o analiză rapidă și confidențială a situației tale.

Contactează-ne acum pentru o soluționare mai rapidă!

Ne poți contacta acum prin:

📞 0750.273.276 (apel direct)

WhatsApp WhatsApp: 0750.273.276 (mesaje rapide)

📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)

Ce spun clienții care au lucrat deja cu noi ?

8 răspunsuri la „Cât durează analizele pentru alcoolemie ?”

  1. Ptr o acalmie de 0.65 în aerul expirat care proba de singe se ia prima sau a doua?

    1. Ambele valori se analizează dar o importanță mai mare o are prima probă. Se iau probe duble cu diferență de o oră între ele pentru a se putea face o recalculare retroactivă a alcoolemiei.

  2. Bună ziua am fost oprit an trafic(drum satesc) și testat cu aparat alcoltest rezultat 0,55 an aeru expirat am fost condus la spital unde mi sau recoltat 2 probe de sânge dar de 1luna și 3 săptămâni nu am nici un rezultat ce se poate întâmpla? Va mulțumesc

    1. Bună ziua, când ați fost oprit ? Raportul toxicologic nu vi se comunică, cel mai probabil acesta se regăsește la dosar. Trebuie făcută o cerere de consultare a dosarului. De asemenea, trebuie văzut ce fel de drum era cel pe care ați fost oprit.

  3. Eu m-am rasturnat cu mașina nu am avut victime nimic am plecat de la locul unde mam rasturnat și a două zi am fost și am băut 2 sau 3 beri și după am auzit ca ma cauta și am fost la ei la sediul de politie și mau întrebat dacă am băut și am zis ca da am băut acum mia pus fiola și mia ieșit 0 64 are voie să-ți pună fiola a două zi ?

    1. Situația dumneavoastră trebuie analizată cu atenție iar răspunsul la întrebare nu poate fi dat fără o studiere a dosarului și observare a întregii antecedențe cauzale. În ceea ce privește consumul de alcool ulterior producerii accidentului ar fi aplicabile dispozițiile art. 336 indice 1 Cod penal. Însă, dacă nu au fost victime la producerea accidentului, nu ar exista tipicitatea infracțiunii. Însă, toate acestea se pot clarifica prin consultarea dosarului. Cu stimă!

  4. Buna! Am fost verificat în data de 7.04.2025 cu aparatul etilotest și am avut 0.42 în aerul expirat, mi sau recoltat probe de sânge care le-am putut plăti abia în 23.04.2025 deoarece nu au ajuns probele mai repede la INML.Nimeni nu mi-a zis rezultatul analizelor încă. Ce e de făcut mai departe? Permisul e suspendat nu știm pe ce perioadă.

    1. Bună ziua, rezultatul analizelor se găsește la dosarul penal întocmit de către poliție. Aveți numărul de lucrare penală, (deocamdată) în dovada înlocuitoare fără drept de circulație. Acolo se depune cerere de consultare motivată în fapt și în drept și veți afla rezultatul analizelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *