Care este rolul avocatului și de ce este acesta important ?

Avocatul este indispensabil proceselor penale sau civile. Lipsa acestuia poate dăuna pe termen lung și poate prejudicia partea care a pornit la drum fără asistență de specialitate. În dreptul civil, avocatul este cel care creionează cererea de chemare în judecată și stabilește ce anume se solicită și cum se probează. Judecătorul, într-o măsură covârșitoare, are dialog doar cu avocatul și acesta din urmă este chemat de cele mai multe ori să stabilească cadrul procesual. Este foarte important ca toate solicitările să fie explicitate clar, concis dar mai ales ca acestea să fie și fezabile. De foarte multe ori, părțile care nu au avocat, solicită pretenții care pur și simplu sunt imposibil de executat sau partea împotriva căreia se îndreaptă nu trebuie să execute acea obligație.

În materie penală, avocatul are un rol primordial la început, mai ales dacă asistă un inculpat. Misiunea cea mai importantă este să citească dosarul pentru a vedea care sunt mijloacele de probă pe care se grefează acuzația și apoi să stabilească strategia apărării. Lucrurile acestea sunt elemente tehnice, specializate și nu pot fi stabilite cu succes de către un neprofesionist. În mediul juridic, foarte greu se poate repara ceva ce a fost stabilit deja. Spre exemplu, retractarea unei declarații date de către inculpat e aproape imposibilă, o mărturisire făcută de către o parte în civil este la fel de greu de modificat.

Niciodată nu este prea târziu pentru a apela la ajutorul unui avocat. Apariția unui avocat în procesul penal vă poate schimba situația în una favorabilă indiferent de moment întrucât propunerea de probatorii se poate face pe tot parcursul procesului penal spre deosebire de materia civilă. 

Cum mă ajută un avocat în drept penal?

Avocatul va studia dosarul și va sesiza greșeli de procedură care pot fi exploatate în avantajul dumneavoastră. Pe lângă acestea, avocatul va fi un gardian al respectării drepturilor pe care le aveți. Orice persoană are anumite drepturi ce trebuie respectate, indiferent de ceea ce a făcut sau este presupus că ar fi făcut. 
 

Am recunoscut deja fapta comisă. Mai poate avocatul să facă ceva?

Chiar dacă ați recunoscut deja comiterea faptei, avocatul vă poate ajuta prin pledoarie să primiți o pedeapsă mai mică. Pledoria este metoda prin care avocatul poate pune în evidență aspectele dumneavoastră pozitive și să le umbrească pe cele negative ca să primiți o pedeapsă orientată spre minim și nu spre maxim. Intervalele de pedeapsă sunt uneori mari (spre exemplu de la 3 la 12 ani închisoare) astfel că rolul avocatului în pledoarie este convingerea judecătorului că meritați o pedeapsă mai mică și nu una orientată spre maxim. 
 

Motto-ul nostru

"Serviciul juridic trebuie să fie prestat impecabil."

Societate civilă de avocați într-o eră digitalizată

Politica societății noastre este de a presta serviciul juridic impecabil.

Redactarea la cele mai înalte standarde juridice a tuturor documentelor,  tratarea clientului cu respect, seriozitate și informarea constantă a acestuia.

Mereu la timp

Respectarea termenelor și a timpului clientului

Studiu

Pregătirea continuă a avocatului prin participare la conferințe și informare asupra legislației

Opinii juridice

Prezentarea situației juridice cu soluțiile cele mai viabile

Combativi

Ne susținem opinia juridică

Valorile după care ne ghidăm

Serviciu juridic prestat impecabil

Fără clauze ascunse

Explicăm de la început în ce constau și care sunt costurile percepute.

Rigurozitate

Redactare și revizuire documente într-un mod riguros.

Cursă către succes

Depunem eforturi pentru ca dumneavoastră să vă bucurați de succes.

Sfaturi practice

Vă îndrumăm către cele mai sigure și profitabile soluții.

Chiar ne pasă de clienți

Suntem dedicați în ce facem și ne pasă de satisfacția clienților.

Flexibilitate

Stabilim întâlniri în business lounge-uri aproape de dumneavoastră.

Echipa

Cine suntem?

Adelina Denisa Murariu

Partener

  • Drept penal
  • +40 757 745 757
  • murariu@murariulaw.ro

Sebastian Murariu

Partener

  • Drept penal
  • +40 741 291 190
  • murariu@murariulaw.ro