Suntem des întrebați despre cum se poate redobândi permisul de conducere ce a fost suspendat, pe perioadă nedeterminată, ca urmare a faptului că a fost comisă o faptă de natură penală. Spre exemplu, conducerea a unui vehicul cu o alcoolemie mai mare de 0.80g/l în sânge determină suspendarea dreptului de a conduce până la finalizarea urmăririi penale (și nu numai!).

Prima problemă ce se ridică este despre durata acestei suspendări. Cât anume durează această suspendare a permisului ? Răspunsul va fi unul destul de dureros pentru client și anume că durează o perioadă nedeterminată iar această perioadă poate fi, cel mult, estimată la minim un an de zile. Astfel, pe parcursul cercetărilor, persoana în cauză nu are dreptul să mai conducă vehicule întrucât permisul a fost reținut și s-a eliberat o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Este drept că, toate persoanele cu care interacționăm în această situație, sunt nemulțumite de această problemă pentru că, cel mai adesea, acestea rămân fără permis de conducere pentru o perioadă foarte lungă de timp, mai ales dacă sunt condamnate definitiv. În atare situație, nu vor mai conduce în faza de urmărire penală iar mai apoi, dacă vor fi condamnate la o pedeapsă  cu suspendare, nu vor mai putea conduce nici pe o perioadă de 1 an de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Astfel, se ajunge ca, de la momentul comiterii faptei și până la pronunțarea unei hotărâri definitive cu suspendarea pedepsei sub supraveghere, să treacă un termen de minim 3 ani de zile.

Se poate redobândi permisul de conducere în faza de urmărire penală ?

Dacă s-a comis o faptă dintre cele prevăzute la art. 111 din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și s-a eliberat o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, atunci permisul de conducere se poate redobândi foarte dificil și în funcție de orientarea jurisprudențială a Parchetului la care se află dosarul în lucru.

Infracțiunile de la art. 111 din O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice sunt:

  • art. 334 Cod penal – Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat
  • art. 335 alin. (2) Cod penal – Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
  • art. 336 Cod penal – Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe
  • art. 337 Cod penal – Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
  • art. 338 alin. (1) Cod penal – Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia
  • art. 339 alin. (2) (3) și (4) – Împiedicarea sau îngreunarea circulației pe drumurile publice

Cu privire la mențiunea pe care am făcut-o mai sus, în sensul că unele Parchete prelungesc dreptul de circulație chiar dacă a fost emisă o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație, am publicat în Revista Universul Juridic nr. 3 din 2022 un articol detaliat pe această temă și poate fi lecturat gratuit aici : https://revista.universuljuridic.ro/imposibilitatea-prelungirii-dreptului-de-circulatie-lipsa-dovezii-inlocuitoare-cu-drept-de-circulatie-%e2%80%92-teorie-si-practica-judiciara/

De ce durează atât de mult aceste dosare cu alcoolemie la volan?

În esență, dosarele pentru infracțiunile mai sus menționate, nu sunt deosebit de complexe. Cu toate acestea, organele judiciare care anchetează fapta, bat pasul pe loc tocmai pentru a pedepsi și mai mult persoana care a comis o astfel de infracțiune. Nu se iau măsuri preventive (nici măcar control judiciar) față de aceste persoane, astfel că, urgența soluționării acestor dosare nu este o chestiune primordială. De aceea dosarele stau în nelucrare câte un an de zile, iar la final, un dosar pentru o infracțiune de acest gen, nu depășește 100 de file.

Ce se poate face ?

Sfătuim toate persoanele să își angajeze un avocat care să formuleze cereri în permanență către Parchet în vederea urgentării soluționării acestor cauze. Cererile sunt de consultare a dosarului, de propunere a probatoriului, de a declarații în calitate de suspect/inculpat, de formulare a unei contestații privind durata procesului, de memorii cu propuneri privind modalitatea de soluționare a dosarului etc. Orice cerere formulată, va trebui pusă în dosar iar acest lucru avantajează întrucât, ipotetic, dosarul este readus în atenția organelor judiciare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *