Executarea silită a fost printre primele tangențe cu dreptul civil și a reprezentat domeniul care m-a format în ceea ce privește activitatea juridică.

Debitorii nu vor să își îndeplinească obligațiile

Contestațiile la executare

Probabil cea mai comună formă de exploatare a executării silite o reprezintă un titlu executoriu ce este pus în executare și un debitor care nu dorește să fie executat silit.

Contestația la executare este cea mai des întâlnită formă de ripostă a debitorului împotriva creditorului. Cel mai important lucru este ca atunci când primiți un act de la un executor judecătoresc este să apelați imediat la un avocat. 

Contestațiile la executare pot fi făcute într-un termen de 15 zile. Ulterior, vor exista dificultăți în promovarea unei contestații, având în vedere că tardivitatea va fi greu de combătut și doar cu motive temeinice pentru care va fi necesară o repunere în termen. 

În ceea ce privește o contestație la executare care nu este fondată în totalitate, debitorul beneficiază de un mare avantaj și anume TIMP. Dacă se obține suspendarea executării silite, debitorul are la îndemână TIMP pentru a putea să își salveze afacerea, bunurile, etc.

Indiferent ce act ați primit de la executor, este necesar să apelați la un avocat pentru a vă analiza situația. Trecerea termenului de 15 zile vă afectează foarte mult din punct de vedere procedural. Chiar dacă ați avea dreptate, dacă nu faceți demersuri în interiorul termenului veți avea de pierdut.

Foarte mulți debitori consideră că firmele de recuperare creanță acționează abuziv când îi execută pentru datoriile foarte vechi.

Chiar dacă sunt prescrise aceste datorii, ele pot fi executate silit de către creditori. Pentru ca prescripția să opereze, este necesar ca prescripția extinctivă să fie invocată de către debitor. Nici judecătorul nu o poate invoca în favoarea dumneavoastră.

De aceea este important să apelați la un avocat imediat, ca acesta să facă demersuri în interiorul termenului de 15 zile.

Dacă se va dovedi că executarea nu a fost legală și se solicită întoarcerea executării silite precum și a tuturor cheltuielilor efectuate (taxa de timbru judiciar sau onorariu de avocat) atunci acestea vă vor fi restituite de către creditor. 

Domenii de practică:

Aveți nevoie de ajutor?