Clientul nostru a fost condamnat prin sentința nr. 91/2023 pronunțată de către Judecătoria Bolintin Vale la pedeapsa închisorii de 2 ani și 6 luni pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.
Prin decizia nr. 21 din 17.01.2024, Curtea de Apel București, Secția I Penală, a admis apelul nostru și a dispus încetarea procesului penal față de infracțiunea de vătămare corporală din culpă.
Clientul nostru a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte penale, în speță, fapta de vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin. (2) și (3), fapta de părăsirea locului accidentului prev. de art. 338 Cod penal. Cu toate acestea, față de momentul săvârșirii faptei de vătămare corporală din culpă și față de momentul pronunțării unei hotărâri definitive, Curtea de Apel București a constatat că pentru această infracțiune a intervenit prescripția răspunderii penale.
În argumentația noastră, au fost reținute deciziile Curții Constituționale cu nr. 297/2018 și 358/2022 precum și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 67/2022. Coroborând aceste decizii, am concluzionat că termenul de prescripție pentru infracțiunea de vătămare corporală prev. de art. 196 alin. (2) și (3) este de 5 ani și că, față de momentul săvârșirii faptei și a pronunțării hotărârii definitive, nu a existat instituția întreruperii prescripției răspunderii penale, fiind astfel aplicată legea penală mai favorabilă în baza art. 5 Cod penal.
Prin admiterea apelului, clientul a obținut o pedeapsă mai mică de executat, de la 2 ani și 6 luni, la 1 an și 10 luni. Totodată, prin aceeași hotărâre, Curtea de Apel București, a dispus înlăturarea dispozițiilor privind înregistrarea clientului nostru în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare.
Clientul nostru a fost asistat în faza apelului de către o echipă de avocați formată din Av. Adelina Denisa Murariu și av. Sebastian Murariu.