Foarte mulți clienți vin la birou și mă întreabă despre pedeapsa cu suspendare. Mă întreaba, în general, ce este și dacă o pot obține pentru ei, dar mai ales dacă este benefică.
Astăzi, o să tratăm pe larg subiectul și voi încerca să răspund la toate întrebările pe care le primesc pe acest subiect.
Puncte cheie ale articolului :
✅Ce este o pedeapsă cu suspendare ? Presupune faptul că nu vei executa pedeapsa în penitenciar ci în libertate, dar cu anumite obligații și măsuri.
✅Când nu se poate da o pedeapsă cu suspendare ?❌Dacă pedeapsa este peste 3 ani, suspendarea nu este posibilă.
✅Vei avea măsuri și posibil anumite obligații impuse de judecător. Dacă nu le respecți ți se va revoca suspendarea sub supraveghere. Aceste obligații pot fi ulterior modificate la cererea ta.
✅Vei face muncă în folosul comunității. Doar dacă ai anumite probleme medicale (dovedite cu înscrisuri) nu o vei face.
✅Părăsirea țării este posibilă, în funcție de obligațiile impuse.
✅Dacă suspendarea este pentru o infracțiune rutieră, permisul de conducere se anulează.
✅Suspendarea sub supraveghere se trece în cazier.
Ce este o pedeapsă cu suspendare?
Riguros juridic, nu se numește pedeapsă cu suspendare. Se numește executarea pedepsei sub supraveghere conform art. 91 Cod penal.
Suspendarea pedepsei sub supraveghere înseamnă că nu vei executa pedeapsa cu închisoare într-un penitenciar. Deși ești găsit vinovat, judecătorul dispune suspendarea executării.
Asta înseamnă că, ești vinovat, ai statutul de condamnat dar pedeapsa nu o execuți la penitenciar ci ești lăsat în libertate.
În mod evident, acesta este un avantaj foarte mare. Vei putea să îți refaci viața, să te angajezi și să produci venituri. Vei avea, însă, niște obligații pe care trebuie să le îndeplinești. Le detaliem imediat mai jos.
Când nu se poate da o pedeapsă cu suspendare ?
Nu în toate cazurile se poate dispune o pedeapsă cu suspendare. Legea impune anumite condiții ce trebuie îndeplinite pentru a se da o pedeapsă cu suspendare.
Art. 91 Cod penal prevede următoarele condiții pentru a se dispune o pedeapsă cu suspendare:
a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani.
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
c) infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
d) în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
Dacă judecătorul stabilește o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 3 ani nu poate suspenda executarea. Asta deoarece art. 91 alin. (1) litera a) prevede expres că:
Se poate dispune suspendarea sub supraveghere: a) pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani.
Deci, dacă judecătorul ajunge la o pedeapsă mai mare de 3 ani, nu poate da o pepdeapsă cu suspendare.
Și dacă și-ar dori, legea îl constrânge. În cazul acesta, singura soluție este executarea pepdepsei în penitenciar.
Deși a aplicat o pedeapsă de 2 ani și 2 luni și 20 de zile, Curtea de Apel Craiova a apreciat că în cauză nu sunt întrunite condițiile art. 91 Cod penal privind suspendarea executării sub supraveghere.

Ceea ce trebuie să mai reții este că, o pedeapsă sub 3 ani va fi automat suspendată sub supraveghere. Poți primi o pedeapsă de 2 ani dar cu executare efectivă.
Ce obligații ai dacă ai primit o pedeapsă cu suspendare ?
Așa cum spuneam mai sus, pedeapsa cu suspendare aduce anumite obligații pentru tine. Trebuie să știi de la bun început că ele trebuie respectate cu sfințenie.
Nerespectarea măsurilor sau obligațiilor impuse conduce la revocarea suspendării sub supraveghere și executarea pedepsei în regim de detenție, în penitenciar. Vedem mai jos ce înseamnă în concret revocarea suspendării executării sub supraveghere.
Trebuie observate că sunt două categorii prevăzute la art. 93. Prima este de măsuri și sunt impuse automat și obligatoriu prin lege.
A doua este de obligații și sunt impuse doar dacă judecătorul apreciază ca fiind necesare.
Măsurile de supraveghere pe care trebuie să le respecți sunt:
- a) să se prezinte la serviciul de probațiune, la datele fixate de acesta;
- b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
- c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;
- d) să comunice schimbarea locului de muncă;
- e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.
Obligațiile pe care le poate impune judecătorul sunt următoarele:
- a) să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională;
- b) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probațiune sau organizate în colaborare cu instituții din comunitate;
- c) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală;
- d) să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanței.
Trebuie să faci muncă în folosul comunității la pedeapsa cu suspendare ?
Da, dacă vrei să ți se aplice suspendarea executării pedespsei, trebuie să îți dai acordul pentru muncă în folosul comunității.
Acordul trebuie să fie prealabil pronunțării hotărârii. În orice caz, de cele mai multe ori, dacă se poate aplica pedeapsa suspendării sub supraveghere, judecătorul întreabă dacă ești de acord cu munca în folosul comunității.
Asta nu înseamnă că, în mod automat, dacă te întreabă de muncă în folosul comunității, îți va suspenda executarea sub supraveghere.
Astfel, pe parcursul termenului de supraveghere, vei fi obligat la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității tale.
Perioada este cuprinsă între 60 și 120 de zile. Reține că o zi de muncă nu echivalează cu 8 ore de muncă normale. În acest caz, 2 ore de muncă echivalează cu o zi de muncă.
Spre exemplu, pentru 60 de zile de muncă în folosul comunității sunt necesare 120 de ore de muncă.
Munca nu trebuie efectuată toată odată, ci se poate stabili un program la Serviciul de Probațiune și la instituția unde vei face munca.
Unde faci munca în folosul comunității ?
Asta va stabili instanța de judecată. De regulă, se aleg două instituții.
Art. 93 alin. (4) Cod penal prevede că:
Pentru stabilirea conținutului obligației prevăzute la alin. (3), instanța va consulta informațiile puse la dispoziție periodic de către serviciul de probațiune cu privire la posibilitățile concrete de executare existente la nivelul serviciului de probațiune și la nivelul instituțiilor din comunitate
Cel mai adesea, în București, se utilizează ca instituții: Direcția Generală pentru Protecția Copilului, Administrația Domeniului Public sau Poliția Locală.
Nu este exclus ca să fii desemnat la alte instituții precum școli sau licee.
Ce se întâmplă dacă nu respecți măsurile de supraveghere sau nu execuți obligațiile impuse ?
Dacă nu respecți măsurile de supraveghere sau nu îți execuți obligațiile stabilite de instanța, atunci ți se va revoca beneficiul suspendării sub supraveghere.
Art. 96 Cod penal prevede expres că:
- Dacă pe parcursul termenului de supraveghere persoana supravegheată, cu rea-credință, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligațiile impuse ori stabilite de lege, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei.
Astfel, instanța este sesizată de Serviciul de Probațiune că nu ai îndeplinit/respectat măsurile și obligațiile.
Vei fi citat în fața instanței pentru a da niște explicații. Ulterior, instanța se va pronunța asupra cererii de revocare a suspendării sub supraveghere.
Dacă instanța apreciază că cererea este neîntemeiată atunci va respinge solicitarea Serviciului de Probațiune.
Dacă, însă, apreciază cererea fondată, dispune revocarea suspendării sub supraveghere și dispune executarea pedepsei în regim de detenție.
Tribunalul București a dispus revocarea suspendării sub supraveghere. Motivul invocat de petent și anume îngrijirea bunicii nu a fost suficient de temeinic pentru instanța.

Dacă sunt condamnat cu suspendare, pot părăsi țara ?
Depinde. Dacă instanța ți-a aplicat doar măsuri de supraveghere, poți părăsi țara.
Dar, reține că, periodic trebuie să te prezinți la Serviciul de Probațiune. Totodată, ai obligația să anunți în prealabil orice deplasare care depășește 5 zile.
La Serviciul de Probațiune ți se va întocmi un program în care să vii periodic. Depinde de infracțiunea pe care ai săvârșit-o. Unii trebuie să se prezinte săptămânal, alții la câteva luni.
La începutul vizitelor la Serviciul de Probațiune, programul va fi mai strict, mai des. Pe parcurs, va deveni mai lejer. Obligația ta este să te prezinți atunci când ești chemat, la datele fixate.
Dacă instanța a stabilit obligația prev. de art 93 alin. (2) litera d) și anume interdicția de a părăsi țara, atunci nu vei putea părăsi țara.
În schimb, se poate face cerere de modificare sau încetare a obligațiilor, despre care am scris mai jos.
Se pot modifica sau înceta obligațiile dispuse de instanță ?
Dacă judecătorul a dispus și executarea anumitor obligații, acestea se pot modifica sau chiar să fie încetate.
Art. 95 alin. (1) Cod penal prevede că:
Dacă pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligații, fie sporirea sau diminuarea condițiilor de executare a celor existente, instanța dispune modificarea obligațiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului șanse mai mari de îndreptare.
Așadar, dacă judecătorul poate :
- Să impună noi obligații;
- Să sporească sau să diminueze condițiile de executare prin modificarea obligațiilor;
- Înceteze executarea numitor obligații dacă apreciază că acestea nu mai sunt necesare.
Astfel, se poate adresa o cerere instanței de executare pentru a modifica sau elimina unele obligații.
Spre exemplu, se poate formula o cerere prin care să fie ridicată interdicția de a părăsi țara.
Am avut un client care își dorea foarte mult să plece în străinătate pentru a munci. Din cauza obligației impuse inițial nu putea pleca.
Am formulat o cerere către instanța de executare și a fost admisă încât clientul să poată pleca la muncă. Însă, trebuia să se întoarcă periodic la Serviciul de Probațiune.

Contactează-mă acum pentru obținerea suspendării sub supraveghere
Ne poți contacta prin:
📞 0741.291.190 (apel direct)
WhatsApp: 0741.291.190
(mesaje rapide)
📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)
Ce se întâmplă dacă mai comiți o infracțiune când ai deja stabilită o pedeapsă cu suspendare ?
Dacă ai mai comis o infracțiune după ce ai obținut suspendarea executării sub supraveghere, atunci instanța va revoca suspendarea executării.
Este același rezultat și ca la nerespectarea măsurilor sau neexecutarea obligațiilor.
Instanța va fi sesizată, cel mai adesea de către Serviciul de Probațiune și va analiza cazul. Dacă infracțiunea este săvârșită cu intenție directă sau indirectă, atunci instanța dispune revocarea suspendării executării.
În acest caz, vei executa pedeapsa în detenție, în penitenciar.
Atenție, nu vei executa ce a rămas din termenul de supraveghere, ci vei executa întreaga pedeapsă stabilită. Cât ai stat în libertate, nu se consideră că ai executat din pedeapsă.
Dacă infracțiunea nouă este săvârșită din culpă, instanța poate menține măsura suspendării sub supraveghere. Rămâne ca judecătorul să aprecieze dacă se impune revocarea sau menținerea suspendării sub supraveghere.
Hotărârea judecătorului este atacabilă cu contenstație la instanța ierarhic superioară în termen de 3 zile.
Când se consideră executată pedeapsa cu suspendare ?
Important la o pedeapsă cu suspendare este și termenul de supraveghere.
Termenul de supraveghere este un termen în care ești supravegheat de Serviciul de Probațiune.
Conform art. 92 alin. (3) Cod penal pe durata termenului de supraveghere condamnatul trebuie să respecte măsurile de supraveghere și să execute obligațiile ce îi revin, în condițiile stabilite de instanță. Despre aceastea am vorbit detaliat mai sus.
Termenul de supraveghere poate fi între 2 și 4 ani. Acesta este stabilit de judecător și este independent de pedeapsa aplicată.
Exemplu concret: Pedeapsa aplicată este de 2 ani cu suspendarea executării. Termenul de supraveghere este de 4 ani.
Ceea ce interesează pentru executarea pedepsei este termenul de supraveghere și nu pedeapsa. Astfel, pedeapsa cu suspendare se consideră executată la momentul împlinirii termenului de supraveghere.
Dacă judecătorul a stabilit un termen de supraveghere de 4 ani iar pedeapsa de 2 ani, atunci se va considera că ați executat pedeapsa după expirarea celor 4 ani și nu după 2 ani.
Abia după cei 4 ani va începe să curgă termenul pentru reabilitare.
- Reabilitarea înseamnă ștergerea cazierului. Poți citi un articol dedicat despre ce înseamnă reabilitarea judecătorească.
Pedeapsa cu suspendare se trece în cazier ?
Da, pedeapsa cu suspendare se trece în cazierul judiciar. Mai ales că, aceasta este o soluție de condamnare. Spre deosebire de amânarea aplicării pedepsei care nu este o soluție de condamnare.
Însă, și amânarea aplicării pedepsei se trece în cazier.
Așadar, din punct de vedere al publicității tale, nu vei scăpa de a fi notat cu această mențiune în cazierul judiciar.
Totuși, este un preț mic pe care îl plătești pentru a-ți păstra libertatea.
Ca să scoți această mențiune din cazierul judiciar, va trebui să te reabilitezi de drept. Sau să demarezi procedura de reabilitare judecătorească.
La infracțiuni rutiere la condamnare cu suspendare, ce se întâmplă cu permisul auto ?
Des întâlnită și această întrebare. Infracțiunile la regimul siguranței pe drumurile publice ocupă locul 2 în România potrivit statisticilor efectuate de Ministerul Public.
De aceea și intersul major pentru această întrebare.
În caz de condamnare, indiferent dacă este prin suspendarea executării sub supraveghere sau cu detenție, permisul de conducere se anulează.
Astfel, va trebui să refaceți toate demersurile pentru a obține un nou permis de conducere.
În caz de amânare a aplicării pedepsei, permisul de conducere nu se anulează.
Anularea permisului de conducere se face de către șeful brigăzii rutiere, nu de către instanța de judecată.
În caz de condamnare, puteți obține un nou permis de conducere:
- Dacă aveți suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, după 1 an de la data când a rămas definitivă hotărârea.
- Dacă ați avut cu executare, după 6 luni de la momentul când ați terminat de executat pedeapsa.
Când mă reabilitez după o condamnare cu suspendare ?
Despre reabilitare am scris un articol separat și poți să intri aici să îl citești.
Pe scurt, după ce s-a împlimit termenul de supraveghere, va începe să curgă termenul de reabilitare.
Termenul pentru reabilitare este de drept este de 3 ani care curge de la împlinirea termenului de supraveghere.
Contactează-mă acum pentru obținerea suspendării sub supraveghere
Ne poți contacta prin:
📞 0741.291.190 (apel direct)
WhatsApp: 0741.291.190
(mesaje rapide)
📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)
Lasă un răspuns