Reabilitare judecătorească: Cum se obține ?

reablitarea judecătorească și reabilitarea de drept

Dacă ai fost condamnat penal probabil te-ai întrebat cum vei obține reabilitare judecătorească ca să poți să te integrezi înapoi în societate.

În articolul de mai jos, vei găsi răspunsurile la cele mai multe întrebări referitoare la această instituție de drept penal. Să o luăm cu începutul.


Ce înseamnă reabilitare judecătorească ?

Reabilitare judecătorească înseamnă, în limbaj neacademic, ștergerea cazierului. Practic, prin acest proces, ți se șterge din cazier infracțiunea pentru care ai fost condamnat.

Dacă ai mai multe fapte, nu poți obține reabilitarea decât atunci când e împlinit termenul pentru toate infracțiunile. Nu te poți reabilita doar pentru una sau două fapte.

Dacă se admite această solicitare, îți vei recăpăta statul de om integrat în societate și care nu a săvârșit nicio infracțiune. Nu vei mai fi considerat recidivist dacă ai săvârșit vreo altă infracțiune.

În cazierul tău nu vor mai fi mențiuni. Nimeni nu va ști că ai săvârșit o infracțiune în trecut.

Reține că, reabilitarea este de două tipuri și există condiții de îndeplinit. Le vom explica pe fiecare în parte în articolul de mai jos.

De câte feluri este reabilitarea ?

Reabilitarea este de două feluri și există condiții diferite de aplicare. Avem astfel:

  1. Reabilitarea de drept
  2. Reabilitarea judecătorească

Ce este reabilitarea de drept ?

Reabilitarea de drept presupune că poliția, din oficiu, îți șterge fapta din cazier. Art. 165 Cod penal prevede că:

Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune.

Ce înseamnă asta mai exact ? Poliția șterge cazierul din oficiu ?

Teoretic, da! Practic…nu prea. În mod teoretic, atunci când se împlinește termenul stabilit de lege, poliția dispune din oficiu și fără proceduri suplimentare, ștergerea mențiunilor din cazier.

Sa spunem că ai fost condamnat la 1 an închisoare la data de 01.01.2020, cu suspendarea executării sub supraveghere cu un termen de încercare de 2 ani.

Va trebui să treacă 2 ani ca să fie considerată executată pedeapsa de 1 an pe care ai primit-o. După ce au trecut acești 2 ani, trebuie să treacă încă 3 ani pentru a te reabilita.

Astfel, în exemplul de mai sus, vei fi reabilitat de drept începând cu data de 01.01.2025.

Atenție! La pedeapsa cu suspendare, ceea ce se ia în considerare pentru reabilitare este termenul de supraveghere și nu pedeapsa.

Mi-am scos cazier, trebuia să fiu reabilitat, dar poliția nu a șters fapta din cazier. De ce ?

Așa cum spuneam mai sus, în practică nu se întâmplă ca în teorie. Poliția, din varii motive, nu șterge din oficiu mențiunile din cazierul judiciar. Deși ar trebui să facă asta.

Ce e de făcut în acest caz ?

Varianta simplă constă într-o adresă, formulată de către un avocat de preferat. Poți să o faci și tu dacă crezi că poți explica suficient de bine procedeul juridic de mai sus.

La finalul articolului ai un model de cerere de reabilitare judecătorească. Te poți ghida după acela.

În adresă, trebuie dovedit că ești reabilitat de drept. Trebuie explicat tot raționamentul, începând cu pedeapsa aplicată, data când a fost considerată executată precum și trecerea celor 3 ani.

Ulterior, dacă poliția consideră justă cererea formulată, va dispune ștergerea mențiunilor din cazier și vei fi reabilitat de drept.

Însă, poliția poate respinge cererea. Dacă o găsește ca fiind neîntemeiată va trebui să te adresezi instanței de judecată.

În orice caz, recomand să discuți înainte cu un avocat ca să te asiguri că raționamentul este corect.

Unde se depune cererea pentru reabilitare de drept ?

Ca să te reabilitezi de drept, trebuie să depui o cerere. Cererea se depune la secția de poliție unde ai domiciliul și care are un serviciu de cazier.

Dacă vrei să fii șters și din registrul național atunci cererea este de competența inspectoratului de poliție de pe raza locului unde te-ai născut.

Ce acte sunt necesare pentru reabilitare de drept ?

În principiu, trebuie să depui:

  • cererea motivată și semnată;
  • copie de pe cartea de identitate;
  • copie de pe cazierul judiciar;
  • copie de pe hotărârea de condamnare;

În unele cazuri, este suficientă doar cererea motivată. Asta pentru că restul documentelor sunt deja în baza de date ale poliției.

Însă, le-am scris, pentru că sunt foarte multe secții de poliție care au reguli specifice. Ca să nu ai parte de întârzieri din cauza faptului că nu ar avea hotărârea de condamnare, mai bine o depui odată cu cererea motivată.

Acum că ne-am lămurit cu reabilitarea de drept, discutăm despre punctul 2 și anume reabilitarea judecătorească.

Ce înseamnă reabilitare judecătorească ?

Reabilitare judecătorească are aceeași finalitate ca și reabilitarea de drept. Practic, este procedeul prin care ți se șterge din cazier o faptă înscrisă.

Spre deosebire de reabilitarea de drept, aceasta se desfășoară în instanța, în fața unui judecător. De aici și numele de judecătorească.

Procedura se aplică în cazul pedepselor mai mari. În esență, un judecător verifică dacă ești eligibil să fii reabilitat sau nu.

Reabilitarea judecătorească se face din oficiu ?

Spre deosebire de reabilitarea de drept, cea judecătorească NU se face din oficiu. Asta înseamnă că tu vei demara procedurile judiciare.

Dacă nu depui efort, chiar dacă ai îndeplinit condițiile prevăzute de lege, nu vei fi reabilitat.

Mai corect spus, nu ți se va șterge fapta din cazier pentru că în realitate, dacă mai comiți o infracțiune, nu vei fi recidivist pentru că vei fi considerat reabilitat.

Deci, în concluzie, dacă vrei să ai cazierul curat, trebuie să faci tu demersurile. Judecătorul nu va face din oficiu reabilitarea ta.

Care sunt termenele de reabilitare judecătorească ?

Ca și la reabilitarea de drept, sunt niște termene de îndeplinit. La acest tip de reabilitare, termenele sunt mai mari. Asta pentru că pedeapsa aplicată a fost mai mare.

Dacă pedeapsa a fost mai mare, se presupune și că fapta a fost mai gravă. În concluzie, trebuie să treacă mai mult timp până să te poți reabilita. Termenele sunt:

  • 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depășește 5 ani;
  • 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
  • 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detențiunii pe viață, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
  • 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detențiunii pe viață, considerată executată ca urmare a grațierii, a îndeplinirii termenului de prescripție a executării pedepsei sau a liberării condiționate.

Dacă persoana condamnată a murit până să se reabiliteze, pot face cerere să fie reabilitată post mortem ?

Dacă persoana condamnată a murit, soțul sau rudele apropiate pot face cerere de reabilitare. Dacă dorești să cureți imaginea celui care a decedat acest lucru este posibil.

Cu toate acestea, instanța va aprecia condamnatului până la deces pentru a vedea dacă merită acest beneficiu.

Dar, în esență, răspunsul este că procedura permite o asemenea soluție în caz de deces.

Condiții reabilitare judecătorească

Condițiile sunt clar prevăzute în art. 168 Cod penal și nu sunt multe, ci doar două. Astfel, pentru reabilitare judecătorească trebuie:

  1. să nu fi săvârșit o altă înfracțiune în intervalul de timp prevăzut în art. 166 (vezi paragraful de mai sus);
  2. să fi achitat integral cheltuielile de judecată și obligațiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când aceasta dovedește că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunțat la despăgubiri.

Ce trebuie menționat în cererea pentru reabilitare judecătorească ?

Cere o analiză preliminară gratuită

Ne poți contacta prin:

📞 0741.291.190 (apel direct)

WhatsApp WhatsApp: 0741.291.190 (mesaje rapide)

📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)

Înfară de datele de identificare, va mai trebui să menționezi:

  • condamnarea pentru care ceri reabilitarea judecătorească și fapta pentru care a fost pronunțată acea condamnare;
  • localitățile unde ai locuit până acum;
  • locurile de muncă până la reabilitare;
  • temeiurile cererii;
  • când ai achitat cheltuielile judiciare și obligațiile civile – atașează și dovada lor;
  • alte indicații utile ca să îți gasească dosarul.

După înregistrarea cererii, vei fi citat pentru termenul de judecată. E posibil ca la primul termen să te amâni pentru că nu va fi dosarul de fond unde ai fost condamnat.

Unde se depune cererea de reabilitare judecătorească ?

Cererea se poate introduce la două instanțe diferite și rămâne la latitunea ta pe care o alegi.

Poți alege să introduci cererea la instanța care a judecat în primă instanță cauza în care ai fost condamnat și pentru care ceri reabilitarea.

Sau, poți alege instanța corespunzătoare în grad de pe raza domiciliului tău actual.

Spre exemplu, dacă ai fost condamnat de o judecătorie și vrei să fii reabilitat de instanța de pe raza domiciliului tău, atunci cererea o introduci la judecătoria de pe raza domiciliului tău.

Dar dacă am domiciliul în străinătate ?

Dacă ai domiciliul în străinătate, vei alege instanța corespunzătoare de pe raza teritorială a ultimului tău domiciliu în România.

Acte necesare pentru reabilitare judecatorească

Ca să te reabilitezi trebuie să faci și dovada îndreptării tale. Ca acte trebuie să depui:

  • Cerere completată în fapt și în drept (vezi mai sus ce trebuie să conțină);
  • Copie de pe cartea de identitate;
  • Dovada achitării amenzii – dacă ai fost condamnat la pedeapsa amenzii;
  • Dovada achitării obligațiilor civile – dacă ai fost obligat la daune materiale sau morale către persoane vătămate;
  • Dovada achitării cheltuielilor judiciare – dacă ai fost obligat la astfel de cheltuieli către stat;

Lipsa dovezilor de mai sus conduce la imposibilitatea reabilitării tale. Poți să fii totuși reabilitat dacă faci dovada că ți-a fost imposibil să achiți daunele civile materiale/morale sau cele către stat.

Atenție! Din practică îți spun că instanțele nu tolerează lipsa achitării daunelor sau a cheltuielilor pe premisa că nu ți-ai putut permite. Scuzele că nu ai avut bani sau alte asemenea conduc la respingerea cererii.

Cazurile de imposibilitate de achitare trebuie foarte temeinic justificate. Mai ales cu dovezi precum facturi, bonuri pentru medicamente, dovezi plată chirie, întreținerea unor alte persoane și așa mai departe.

Simpla afirmație nu am avut bani nu va fi suficientă.

Soluție pronunțată de Tribunalul București față de lipsa dovezilor de achitare a daunelor civile.

Fapta e foarte veche și nu mai găsesc persoana vătămată să îi achit daunele. Ce fac ?

E o situație des întâlnită. Persoane care sunt condamnate prin anii 90 sau 2000 și vor reabilitare în anul 2025. Problema este că trebuie să achite daune către persoane vătămate.

Către stat, nu este o problemă, se poate rezolva oricând. Însă, cu persoanele vătămate e o problemă pentru că într-un interval de timp așa mare…mai și mor.

Și trebuie găsite soluții pentru achitarea daunelor. Faptul că persoana vătămată a murit nu constituie motiv de admitere a cererii. Trebuie să achitați oricum acele daune.

În atare situație se impune consemnarea sumei pe numele persoanei respective iar dovada o depuneți la dosar. Se face fie prin intermediul CEC Bank fie prin intermediul unui executor judecătoresc.

Dacă mi se respinge cererea, când mai pot face o nouă cerere de reabilitare judecătorească ?

Dacă ți s-a respins cererea de reabilitare judecătorească ca neîntemeiată, va trebui să aștepți un an de zile.

Termenul se calculează de la data respingerii cererii prin hotărâre definitivă.

Totuși, dacă ți s-a respins cererea pe condiții de formă și nu de fond, poți reitera cererea oricând.

  • Condiții de fond: Nu ai făcut dovada achitării cheltuielilor judiciare, a daunelor civile, termenul de reabilitare nu este împlinit și l-ai calculat greșit.
  • Condiții de formă: nu ai menționat adresa unde locuiești și nici nu te-ai prezentat la termen să indici locul sau nu ai indicat condamnarea pentru care ceri reabilitarea.

Contestația în cazul reabilitării judecătorești

Împotriva modului cum soluționează prima instanță cererea de reabilitare se poate face contestație.

Contestația va fi soluționată de instanța ierarhic superioară celei care a judecat în fond.

Soluția din contestație este definitivă.

Asta nu înseamnă că nu vei mai putea depune o nouă cerere de reabilitare judecătorească.

În ce termen se depune contestația ?

Contestația se depune în termen de 10 de zile de la comunicarea hotărârii. Dacă faci contestație după acest termen atunci cererea va fi respinsă ca tardivă.

Este important să nu pierzi acest termen, mai ales dacă apreciezi că soluția instanței este nelegală.

Cât durează procesul de reabilitare judecătorească ?

Termenul variază în funcție de gradul de încărcare al instanței.

Per total, durata reabilitării judecătorești nu ar trebui să depășească 3 luni de la momentul când depui cererea de reabilitare.

Acum, depinde și de alți factori precum:

  • Despre câte condamnări e vorba în cauză ?
  • Unde sunt dosarele cu condamnare ?
  • Se primesc relațiile solicitate de instanțe la timp ?

În funcție de acestea, durata poate varia, dar ca idee, reabilitarea judecătorească se poate obține în decurs de câteva luni.

Nu uita că pe perioada vacanței judecătorești (iulie – august) aceste cereri nu se judecă!

Model cerere reabilitare judecătorească

Pentru că sunt mulți oameni care vor să facă pe cont propriu procedura reabilitării, mai jos ai un model reabilitare judecătorească.

Este după standardul instanțelor. Este în format .pdf. Sugerez să îl folosești ca model informativ și să să redactezi tu efectiv cererea.

Tot informativ ai putea citi și cum se scrie o plângere penală ca să îți faci o idee despre cum se scrie un act procesual în sine.

Alege să prezinți cauza în mod simplu, succint, fără detalii care nu au relevanță. Nu uita ceea ce soliciți și anume reabilitarea. Nu discuta fondul cauzei precum că ai fost condamnat pe nedrept sau alte asemenea.

Dacă mai sunt întrebări la care nu ai primit un răspuns după ce ai citit tot articolul, te rog să mă contactezi prin metodele de mai jos:

Cere o analiză preliminară gratuită

Ne poți contacta prin:

📞 0741.291.190 (apel direct)

WhatsApp WhatsApp: 0741.291.190 (mesaje rapide)

📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *