Conducere cu alcool la prima abatere

Conducere cu alcool la prima abatere

🚗 Ce înseamnă conducerea sub influența alcoolului la prima abatere?

Conducere cu alcool la prima abatere poate părea „mai ușor de trecut cu vederea”, dar legea nu face compromisuri când vine vorba de siguranța rutieră. În România, toleranța alcoolului la volan este 0. Astfel, avem praguri valorice de la contravenții până la infracțiune.

Dacă ai fost oprit în trafic și ai fost testat pozitiv pentru alcool, chiar și fără antecedente, consecințele pot fi serioase.
👉 În acest articol, îți explic pas cu pas ce riști în caz de conducere sub influența alcoolului la prima abatere, ce opțiuni legale ai și cum poți să îți aperi drepturile.


🔎 Care este limita legală de alcool în sânge?

📏 Limita legală: 0.80 g/l alcool pur în sânge – peste acest prag, fapta devine infracțiune (nu contravenție).

Este esențial să înțelegi diferența între:

  • Contravenție – sub 0.80 g/l: amendă și suspendarea permisului pentru 90 de zile.
  • Infracțiune – peste 0.80 g/l în sânge: dosar penal, chiar și la prima abatere.

În caz de contravenție nu vei avea dosar penal. Permisul de conducere îți va fi reținut și nu vei avea dreptul de a conduce pentru 90 de zile. Dar, din punct de vedere penal, nu vei avea nicio sancțiune (nici cazier!).

Să ai în vedere valorile exprimate mai sus și diferența de măsurare dintre etilotest (fiola) și probele de sânge.

Etilotestul măsoară cantitatea de alcool în aerul expirat și se măsoară în miligrame per litru. Probele de sânge măsoară alcoolul din sânge și valoarea este exprimată în grame per litru.

👉Important este valoarea alcoolului din sânge și nu din etilotest.

Din experiență, rezultatul alcoolului în sânge este aproximativ dublul rezultatului din etilotest. Spre exemplu, 0.40 mg/l alcool în etilotest înseamnă, în general, 0.80 g/l alcool în sânge.

Regula de mai sus nu este universală. Aceasta este o prezumție relativă. Fiecare persoană este diferită iar metabolizarea alcoolului este diferită de la o persoană la alta. Este important nu doar tipul alcoolului ingerat cât și alimentele care însoțesc alcoolul precum și alte eventuale boli.


⚖️ Este considerată infracțiune dacă e prima dată?

Da. Conform art. 336 Cod penal, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului se pedepsește indiferent dacă este sau nu prima abatere. Așadar, chiar dacă nu ai mai avut probleme cu legea, nu ești scutit de:

  • întocmirea unui dosar penal,
  • riscul unei condamnări (chiar și cu suspendare),
  • suspendarea permisului.

Pedeapsa pentru conducere sub influența alcoolului chiar și la prima abatere este închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.

🧠 Aici intervine importanța circumstanțelor personale și colaborarea cu un avocat specializat.

Faptul că ești la prima abatere, nu înseamnă că, automat, vei primi o clasare sau că legea va fi mult mai blândă cu tine.


Cum se dovedește infracțiunea de conducere sub influența alcoolului la prima abatere ?

Este bine de reținut că, etilotestul nu reprezintă o probă certă în dovedirea alcoolemiei. Singura modalitate prin care se dovedește tipicitatea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului o reprezintă buletinul de analiză toxicologică.

După ce persoana a fost depistată cu o alcoolemie de peste 0.40 mg/l în aerul expirat (în etilotest) aceasta este obligată să meargă la cel mai apropiat INML. Aici i se vor recolta două probe de sânge la interval de o oră între ele.

Refuzul de a merge la recoltarea de probe constituie infracțiunea de refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice prevăzută de art. 337 Cod penal și pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că infracțiunea poate fi constatată dincolo de orice dubiu rezonabil doar în ipoteza prelevării probelor de sânge.

Modalitatea în care se stabileşte îmbibaţia alcoolică nu este un element de tipicitate al infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, dar condiţia ca îmbibaţia alcoolică să fie „de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge” este o astfel de condiţie, pentru că fără depăşirea acestei limite se poate reţine doar o contravenţie, nu o infracţiune.

Existenţa sau inexistenţa acestei condiţii de tipicitate nu poate fi stabilită decât printr-o probă ştiinţifică (un calcul retroactiv al alcoolemiei prin expertiză medico-legală), şi nu cu ajutorul altor mijloace probatorii. Acesta este motivul pentru care există obligativitatea recoltării mostrelor biologice în cazul depistării în trafic a unui conducător auto care are o concentraţie de peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (echivalentul a 0,80 g/l alcool pur în sânge), iar valoarea obţinută cu aparatul etilotest nu este aptă din punct de vedere probatoriu să conducă la stabilirea existenţei unei infracţiuni. Decizia nr. 57/2023 privind dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, Înalta Curte de Casație și Justiție


🧾 Ce pedepse poți primi la prima abatere?

Pe scurt, dacă ești prins conducând cu o alcoolemie penală, la prima abatere poți primi:

  • Amânarea aplicării pedepsei (dacă fapta este anterioară datei de 31.05.2024),
  • Suspendarea executării pedepsei sub supraveghere (pedeapsă cu închisoarea, dar fără a merge efectiv la penitenciar),
  • Închisoare efectivă în cazuri grave, infracțiuni multiple în concurs real sau ideal.

📌 Contează enorm:
✔️ dacă ai colaborat cu poliția,
✔️ dacă ai recunoscut fapta,
✔️ dacă ai un avocat care îți susține cauza eficient.

👉Dacă vrei să afli mai multe detalii despre ce înseamnă suspendarea sub supraveghere poți citi acest articol.

Din 31.05.2024, legiuitorul a introdus art. 83 alin. (2^1) care prevede expres că nu se poate dispune amânarea aplicării pedepsei în cazul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.


🛑 Ce nu trebuie să faci după ce ești prins băut la volan?

Nu refuza testarea – agravează situația. Nu vei mai fi cercetat pentru conducere sub influența alcoolului ci pentru refuz sau sustragerea de la prelevarea de probe biologice.
Nu ignora citațiile – ești parte într-un dosar penal așa că trebuie să îți faci apărările necesare dar și să colaborezi cu organele judiciare în caz de recunoaștere.


📞 Ai nevoie de un avocat pentru conducere cu alcool la prima abatere?

Absolut. Chiar dacă este prima abatere, fără apărare juridică există riscul real să:

  • îți pierzi permisul pentru o perioadă mai lungă decât ar trebui,
  • fii condamnat la o pedeapsă mai mare decât s-ar impune,

🔹 Un avocat te poate ajuta să obții o soluție favorabilă: amânarea pedepsei (în funcție de data săvârșirii faptei), clasarea sau o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere.

Ai condus cu alcool la volan? Suna acum un avocat!

Ne poți contacta acum prin:

📞 0750.273.276 (apel direct)

WhatsApp WhatsApp: 0750.273.276 (mesaje rapide)

📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)

Citește aici cum te ajută un avocat specializat în materie penală și ce poate face pentru tine în dosarul tău.


👨‍⚖️ Când se poate obține renunțarea la urmărire penală?

Există situații în care, cu o apărare bună:

  • fapta poate fi considerată lipsită de pericol social,
  • se poate cere renunțarea la urmărirea penală în anumite condiții.

💡 Conducere sub influența alcoolului prima abatere poate avea o soluție blândă, dar asta depinde de modul în care e abordată apărarea.

Totodată, reține că, așa cum spuneam mai sus, în România, toleranța alcoolului la volan este 0. Astfel că, o renunțare la urmărirea penală, deși, din punct de vedere teoretic este posibilă, în realitate se aplică doar în cazuri excepționale și foarte rar.


📉 Cum influențează alcoolemia exactă soluția dosarului?

În mod evident, o alcoolemie mare, să zicem de peste 2.00g/l în sânge, determină o pedeapsă mai severă decât o alcoolemie de 0.81g/l.

Nivelul alcoolemiei, alături de alți factori, determină pedeapsa aplicată.

În exemplul de mai sus, o alcoolemie de 0.81g/l poate determina chiar o achitare, chiar dacă este peste 0.80g/l. Asta deoarece alcoolemia este legată de mai mulți factori biologici ce țin de persoana în cauză.


📑 Ce înseamnă amânarea aplicării pedepsei?

Este una dintre cele mai blânde soluții posibile pentru o persoană aflată la prima abatere.

🔹 Nu ai cazier (decât dacă încalci condițiile).
🔹 Nu plătești amenzi penale.
🔹 Nu trebuie să faci muncă în folosul comunității.
🔹 Nu mergi la închisoare.
🔹 Permisul poate fi obținut mai repede, în funcție de hotărârea instanței.

📌 Această soluție este posibilă doar dacă dovedești că ești o persoană responsabilă, cu o conduită bună, și că fapta nu este gravă prin consecințele sale.

Se aplică în general la alcoolemii foarte apropiate de minimul prevăzut de lege ca infracțiune. Totodată, e aplicabilă persoanelor foarte bine integrate în societate.


❓ Întrebări frecvente – Conducere cu alcool la prima abatere


🔍 1. Se clasează dosarul penal dacă e prima abatere?

➡️ Nu automat. Dosarul nu se clasează doar pentru că e prima abatere. Se poate clasa doar dacă alcoolemia este sub pragul penal sau dacă se constată vreo neregulă în administrarea probelor. Cu toate acestea, poți obține renunțarea la urmărirea penală, în cazuri speciale așa cum am scris mai sus.


📅 2. După cât timp se prescrie infracțiunea?

➡️ Prescripția răspunderii penale pentru această faptă este de 5 ani. Dacă în acest interval nu s-a dat o hotărâre definitivă, dosarul se poate închide din cauza trecerii timpului. Totuși, în practică, lucrurile se mișcă mai repede de atât.

📌Reține că, termenul de prescripție se poate întrerupe și că prescripția specială se împlinește în termen de 10 ani.

Însă, dacă fapta s-a petrecut între 2018 – 2022, atunci nu mai există instituția întreruperii termenului de prescripție. Astfel, termenul în care trebuie să fii condamnat definitiv este de 5 ani.

Citește acest articol detaliat despre cum funcționează prescripția răspunderii penale.


🚫 3. Pot rămâne fără permis chiar dacă primesc amânarea pedepsei?

➡️ Da. Amânarea pedepsei nu înseamnă automat că ți se restituie permisul imediat. Poliția rutieră poate menține suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile în baza art. 103 alin. (1) litera c) din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Însă, cel mai important, permisul de conducere nu se anulează în caz de amânare a aplicării pedepsei.

În caz de condamnare, permisul de conducere se anulează astfel că, ulterior, vor trebui făcute toate demersurile pentru a obține un nou permis de conducere.


🧪 4. Ce fac dacă nu sunt de acord cu rezultatul etilotestului?

➡️ Ai dreptul să ceri prelevarea de probe biologice (sânge). Dacă alcoolemia din etilotest este de peste 0.40 mg/l atunci este obligatoriu prelevarea de probe biologice.

Refuzul de a merge la INML și de a ți se preleva probe biologice constituie infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de probe biologice. Pedeapsa pentru aceasta este de la 1 la 5 ani închisoare.


5. Ce se întâmplă dacă am fost de acord cu prelevarea doar a unei singure probe și nu două ?

În acest caz, riguros juridic ar fi să ți se facă dosar penal pentru refuz de prelevare de probe. Așa cum am arătat și mai sus, este obligatoriu recoltarea a două probe de sânge la interval de o oră.

Doar prin intermediul probelor de sânge și a calculului retroactiv se poate determina cu precizie științifică nivelul alcoolemiei în sânge.


6. Dacă nu am dat probe de sânge însă au fost martori sau chiar doctori care m-au văzut sub influența alcoolului, există infracțiunea ?

Infracțiunea prevăzută de art. 336 și anume conducerea sub influența alcoolului nu poate fi dovedită decât prin raportul toxicologic care atestă alcoolemia în sânge mai mare de 0.80 g/l.


7. În cât timp ies analizele de sânge ?

Raportul toxicologic trebuie să iasă în maximum 72 de ore de la prelevare. În funcție de rezultat, se decide soarta dosarului penal.

Poți citi mai multe despre în cât timp ies analizele de sânge la alcoolemie ?


📍 Concluzie: Conducere cu alcool la prima abatere nu înseamnă impunitate

➡️ Chiar dacă ești la prima abatere pentru conducere cu alcool, urmările pot fi majore.
Nu ești singur în fața legii. Cu ajutorul potrivit, poți obține o soluție legală care să-ți protejeze viitorul.


📲 Contactează-ne

Ai condus cu alcool la volan? Suna acum un avocat!

Ne poți contacta acum prin:

📞 0750.273.276 (apel direct)

WhatsApp WhatsApp: 0750.273.276 (mesaje rapide)

📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)

Ce spun clienții noștri despre noi ?


Nu lăsa libertatea și soluția din dosarul penal la voia întâmplării. Contactează acum un avocat specialist în drept penal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *