Bancruta frauduloasă este reglementată ca o infracțiune contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, conform art. 241 Cod penal. Este o acuzație serioasă care poate atrage consecințe juridice grave, inclusiv executarea pedepsei în penitenciar.
Cum o definește legiuitorul în art. 241 Cod penal ?
Bancruta frauduloasă
(1) Fapta persoanei care, în frauda creditorilor:
a) falsifică, sustrage sau distruge evidențele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia;
b) înfățișează datorii inexistente sau prezintă în registrele debitorului, în alt act sau în situația financiară sume nedatorate;
c) înstrăinează, în caz de insolvență a debitorului, o parte din active se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
🚨 Ce pedeapsă se aplică pentru bancruta frauduloasă?
Conform legii, pedeapsa pentru infracțiunea de bancrută frauduloasă este închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
👉 Legiuitorul nu a prevăzut posibilitatea aplicării unei amenzi penale, ceea ce reflectă o gravitate ridicată a faptei.
🔒 Dacă pedeapsa aplicată depășește 3 ani, nu se poate dispune suspendarea executării sub supraveghere. Asta înseamnă că, în asemenea cazuri, se ajunge la executarea efectivă a pedepsei în penitenciar.
📘 Poți citi mai multe despre suspendarea executării sub supraveghere în articolele noastre dedicate.
Care sunt limitele de pedeapsă în caz de recunoaștere la bancruta frauduloasă ?
Dacă se merge pe procedura simplificată, de recunoaștere a faptei, atunci limitele de pedeapsă se reduc cu o treime. În cazul recunoașterii limitele de pedeapsă vor deveni de la 4 luni la 3 ani și 4 luni de zile închisoare.
Recunoașterea nu exclude și alte cauze de reducere a limitelor de pedeapsă, precum tentativa sau existența unor circumstanțe atenuante.
🔁 Tentativa la bancrută frauduloasă
Potrivit art. 248 Cod penal, tentativa la infracțiunea de bancrută frauduloasă este posibilă și se pedepsește. Este important de știut că simpla intenție, materializată într-un început de executare, poate atrage răspunderea penală.
Atunci când vorbim despre tentativă, limitele de pedeapsă se înjumătățesc. Spre exemplu, în cazul tentativei la bancrută frauduloasă, limitele de pedeapsă ale închisorii sunt de la 3 luni la 2 ani și 6 luni.
Utilizând și beneficiile procedurii recunoașterii, limitele se vor mai reduce cu încă o treime. Astfel, în cazul unei tentative la bancruta frauduloasă în care se alege procedura recunoașterii, limitele de pedeapsă vor deveni de la 2 luni la 1 an și 8 luni de zile închisoare.
👤 Cine poate comite această infracțiune?
Orice persoană fizică sau juridică care îndeplinește condițiile generale privind răspunderea penală poate fi subiect activ al acestei infracțiuni.
🧑⚖️ Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că:
„Societatea profesională cu răspundere limitată, ca formă de exercitare a profesiei de practician în insolvență cu personalitate juridică, desemnată administrator judiciar în procedura insolvenței, răspunde penal pentru infracțiunea de bancrută frauduloasă săvârșită de reprezentantul său, în realizarea obiectului de activitate al societății desemnate administrator judiciar.” Decizia nr. 248/A din iulie 2015 Secția Penală
🧾 Care sunt cele 7 modalități de săvârșire a infracțiunii?
Bancruta frauduloasă se poate comite în șapte modalități distincte, fiecare cu particularitățile sale:
- Falsificarea evidențelor debitorului
✍️ Contrafacerea scrierii, a semnăturii sau alterarea oricărui înscris care ține de evidențele debitorului. - Sustragerea evidențelor debitorului
📂 Luarea acestor documente de la locul lor firesc, fără drept. - Distrugerea evidențelor debitorului
🔥 Distrugerea fizică, degradarea sau aducerea acestora într-o stare în care nu mai pot fi utilizate. - Ascunderea unei părți din activul averii debitorului
📦 Mutarea bunurilor din patrimoniul debitorului pentru a fi sustrase de la urmărire. - Înfățișarea de datorii inexistente
🧾 Prezentarea în mod fals a unor datorii care nu există. - Prezentarea în registrele debitorului a unor sume nedatorate
📊 Introducerea în registre sau acte contabile a unor datorii fictive. - Înstrăinarea activelor în caz de insolvență
🏘️ Încheierea unui act juridic (vânzare, donație etc.) prin care o parte din active este transmisă altor persoane, deși debitorul se află în stare de insolvență.
📝 Plângerea prealabilă – Cine poate sesiza?
Potrivit art. 241 alin. (2) Cod penal, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. De regulă, este vorba despre:
- 👨💼 Creditorul prejudiciat
- 🧑💼 Debitorul afectat
Fără această plângere prealabilă, organele de urmărire penală nu pot interveni din oficiu.
Ce ar fi de reținut, pe scurt, despre plângerea prealabilă ? Că ai un termen fix în care poți formula o asemenea plângere. Conform Codului de procedură penală, plângerea prealabilă trebuie depusă în 3 luni de la momentul la care ai luat cunoștință despre săvârșirea faptei.
Termenul de 3 luni curge din ziua în care ai aflat despre săvârșirea faptei, nu neapărat din ziua în care aceasta a avut loc. Sigur, sunt mai multe excepții de la acest termen, dar mai multe detalii puteți citi în articolul dedicat plângerii prealabile.
Am scris un articol detaliat despre plângerea prealabilă și îl poți citi aici.
Dacă nu se formulează plângerea penală în termen, atunci cauza se va clasa ca urmare a lipsei plângerii prealabile.
Poți citi mai multe despre ce înseamnă clasarea în procesul penal.
⚖️ Ai nevoie de asistență juridică într-un dosar de bancrută frauduloasă?
Dacă ești cercetat sau vătămat într-un dosar de bancrută frauduloasă, ai nevoie de un avocat specializat în drept penal și infracțiuni economice.
📞 Contactează societatea de avocați Murariu și Asociații pentru o analiză juridică detaliată și o apărare eficientă. Suntem aici pentru tine.
Ce spun clienții noștri despre profesionalismul nostru ?
Contactează acum un avocat pentru dosarul de bancrută frauduloasă
Ne poți contacta acum prin:
📞 0750.273.276 (apel direct)
WhatsApp: 0750.273.276
(mesaje rapide)
📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)
Dorești să înțelegi mai multe despre această infracțiune sau să verifici dacă situația ta se încadrează în limitele prevăzute de lege?
➡️ Nu ezita să ne scrii sau să programezi o consultație online la numărul de telefon de mai sus.
Lasă un răspuns