Părăsirea locului accidentului

Există suficient de multe persoane care, odată ce comit un accident în care există și victime, au primul instinct de a fugi. Sentimentul de a fugi de responsabilitatea asumării vinei și de a da explicații este unul normal, însă, el trebuie ținut în frâu pentru că fuga de la locul accidentului agravează situația juridică a celui ce a comis accidentul.

Spre exemplu, în cazul unei coliziuni în trafic, cu avarierea autoturismelor dar și cu vătămarea celuilalt șofer, fapta ar putea să nu constituie infracțiune. Astfel, dacă accidentul a produs celeilalte persoane un număr mai mic de 90 de zile de îngrijiri medicale, atunci nu avem o infracțiune. Pentru a exista o infracțiune în acest caz, atunci leziunile trebuie să aibă peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru a se reține infracțiunea de vătămare corporală din culpă prev. de art. 196 alin. (2) Cod penal. Sigur că, ipotezele de aplicare ale art. 196 sunt mai multe, dar discutăm la acest moment doar despre exemplul clasic.

În acest caz, nu există o răspundere penală a persoanei care a comis accidentul, ci doar una contravențională iar daunele vor fi reparate în baza asigurării RCA. Cu toate acestea, dacă persoana se sperie și pleacă de la locul accidentului se va reține în sarcina acesteia infracțiunea prevăzută de art. 338 Cod penal – Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor.

Această infracțiune, are mai multe modalități de comitere, după cum și titlul sugerează. Aceasta poate fi comisă fie prin părăsirea locului accidentului, fie prin modificarea sau ștergerea urmelor de la locul accidentului pentru a evita răspunderea penală.

De reținut! În cazul unui accident în care sunt implicate victime, nu mutați poziția mașinilor, indiferent de sugestiile celorlalți participanți la trafic sau chiar dacă aceștia sunt deranjați de faptul că nu au pe unde să treacă! Odată ce s-a produs un accident și există victime, anunați imediat poliția, încercați să acordați primul ajutor, opriți pe cât posibil traficul pentru a nu trece prin locul accidentului! Nu mutați nicio mașină implicată în accident indiferent de motiv!

Dacă șoferul implicat în accident părăsește locul accidentului atunci acesta va comite o infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Astfel, dacă inițial nu răspundea penal, după fuga de la locul accidentului va răspunde pentru infracțiunea prev. de art. 338 Cod penal. În schimb, dacă nu pleca de la locul accidentului minor în care au existat victime, acesta nu răspundea penal iar din punct de vedere civil răspundea asigurătorul său pentru care avea poliția RCA obligatorie.

Mai mult, dacă cumva, accidentul a fost mai grav și s-a soldat cu decesul unei persoane, atunci șoferul vinovat va răspunde pentru infracțiunea de ucidere din culpă prevăzută de art. 192 alin. (1) și (2) pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Dacă șoferul vinovat, va fugi de la locul accidentului, pe lângă fapta de ucidere din culpă i se va mai reține și infracțiunea prevăzută de art. 338 Cod penal pedepsită tot cu inchisoarea de la 2 la 7 ani. Astfel, dacă inițial răspundea doar pentru o singură infracțiune, după fuga de la locul accidentului răspunderea se agravează și va fi acuzat de două infracțiuni.

În atare situație, va exista un concurs de infracțiuni, care e pedepsit prin adăugarea unei treimi din cealaltă pedeapsă stabilită, pe lângă pedeapsa de bază. Concret, pentru infracțiunea de ucidere din culpă i se stabilește o pedeapsă de 2 ani închisoare (să presupunem că a recunoscut fapta și i s-au redus limitele de pedeapsă cu o treime) iar pentru fuga de la locul accidentului i se stabilește o pedeapsă de 1 an și 6 luni (din nou, presupunând ca a recunoscut fapta și i s-au redus limitele de pedeapsă și pentru această infracțiune). Prin existența concursului de infracțiuni, va avea o pedeapsă de 2 ani închisoare la care se adaugă o treime din 1 an și 6 luni, ceea ce rezultă o pedeapsă totală de 2 ani și 6 luni închisoare. Dacă nu fugea de la locul accidentului, ar fi avut o pedeapsă de 2 ani închisoare.

Care sunt riscurile atunci când fugi de la locul accidentului ? În primul rând, trebuie să se țină cont de faptul că fuga de la locul accidentului va conduce la o individualizare a pedepsei mai severă întrucât se apreciază ca persoana nu a avut o conduită corespunzătoare. Astfel, pedeapsa aleasă de judecător nu mai este orientată spre limita minimă ci spre limita medie sau maximă.

Apoi, trebuie ținut cont că fuga de la locul accidentului este o infracțiune ce se comite prin simpla părăsire a locului accidentului și este pedepsită destul de sever – închisoare de la 2 la 7 ani. Prin existența unei infracțiuni în plus la situația juridică, există posibilitatea ca prin reținerea concursului de infracțiuni, persoana în cauză să depășească o limită de 3 ani închisoare ceea ce atrage imposibilitatea suspendării sub supraveghere, adică executarea pedepsei într-un penitenciar.

Finalmente, trebuie o observat că, persoanele care fug de la locul accidentului, într-o proporție uriașă, sunt prinse imediat astfel că, rezultatul de a scăpa de responsabilitate nu este atins aproape niciodată. În concluzie, nu recomand în nicio circumstanță să se adopte o asemenea conduită ci recomand anunțarea imediată a organelor de poliție și contactarea unui avocat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *