Oarecum bizar, am avut multe persoane care m-au sunat să mă întrebe în cât timp trebuie să te predai în caz de condamnare la închisoare.
Spun că este bizar pentru că, nu au apelat la un avocat cât timp a avut loc procesul penal. Însă, după condamnare, cu executare efectivă, caută avocat.
Sigur că, și întrebarea în sine, pare a fi derizorie. La ce bun să mai întrebi avocatul în cât timp trebuie să te predai în caz de condamnare ?
Totuși, este o întrebare care merită să aibă un răspuns.
📌 Important: Așadar, în caz de condamnare la închisoare cu executare efectivă în penitenciar, trebuie să te predai de îndată sau în cel mult 7 zile.
Un răspuns, care, la o primă vedere, poate părea de neînțeles. Cum adică de îndată dar totuși în maximum 7 zile ?
Condamnarea unei persoane înseamnă că o instanță a constat dincolo de orice dubiu rezonabil că persoana este vinovată. Prin urmare, instanța nu a dispus achitarea, ci a dispus condamnarea acesteia la o anumită pedeapsă cu închisoarea.
După ce hotărârea este definitivă, aceasta trebuie să se predea, de îndată, la cea mai apropiată secție de poliție.
Prin Legea nr. 19/2025 privind modificarea Codului Penal, s-a instituit obligația în sarcina persoanei condamnate, ca în termen de 7 zile să se predea.
Dacă persoana condamnată nu se predă în acest termen, atunci săvârșește o nouă infracțiune și anume aceea de evadare prevăzută de art. 285 Cod penal.
⚖️ Infracțiunea de evadare dobândește un sens nou
Situația este oarecum bizară și greu de înțeles. Îmi amintesc cum o doamnă judecător de la Curtea de Apel București cita un profesor care spunea că:
🧠Să țineți minte! inculpatul este singura persoana din procesul penal care nu este obligată să spună adevărul!
Oarecum antagonic, inculpatul nu are obligația să spună adevărul dar va avea obligația să se predea. Este greu să te adaptezi la această nouă paradigmă.
Să îi impui inculpatului să se predea. Altfel, îl mai acuzi de săvârșirea unei alte infracțiuni.
De esența evadării este deținerea inculpatului / persoanei condamnate. Este greu de înțeles cum o persoană condamnată evadează din starea de libertate.
Întrucât, din 17.03.2025 o persoană care este liberă, dar condamnată, va fi acuzată de evadare dacă nu se predă la o secție de poliție în 7 zile de la momentul când hotărârea rămâne definitivă.
Situații practice care complică infracțiunea de evadare
Arestarea în lipsă a unui inculpat și neprezentarea acestuia de bună voie nu constituie evadare
Oarecum ciudat, cei arestați în lipsă au o situație mai bună. Aceștia nu se află încă în starea de detenție fizică (la fel ca cei condamnați) dar au statutul de inculpat sub măsura arestării preventive. Sigur, ulterior, după ce vor fi găsiți, măsura arestării va trebui confirmată.
Însă, aceștia, chiar dacă nu se predau de bună voie, ei nu vor săvârși infracțiunea de evadare. Pare o lipsă de egalitate în tratamentul acestor persoane. Considerentele Curții Constituționale din Decizia nr. 557/2024 au aplicabilitate deplină și în cazul acestora. Astfel, nimeni nu este mai presus de lege și toți trebuie să respecte legea.
În esență, cum condamnatul trebuie să respecte mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, tot așa ar trebui să respecte și inculpatul mandatul de arestare preventivă.
Judecarea inculpaților în lipsă. Condamnarea acestora va atrage ulterior infracțiunea de evadare ?
Dar cei care nu știu că au fost condamnați ? Se vor sesiza organele de poliție din oficiu pentru toți cei condamnați în lipsă ?
Forma de vinovăție cu care se săvârește infracțiunea de evadare este intenția directă sau indirectă. Nu cred că, de plano, toți cei care au fost judecați în lipsă, ar săvârși infracțiunea de evadare (în modalitatea neprezentării) în forma culpei.
Sigur că, va fi văzut de la caz la caz. Se vor ridica numeroase întrebări dacă nu cumva, condamnatul, va trebui să se apere în dosarul de evadare prin intentarea unei cereri de redeschidere a procesului penal.
La fel de sigur este că se vor analiza și citațiile emise în dosarul primei condamnări.
Posibilitatea teoretică de evadări infinite într-o buclă
Se poate ajunge la o infinitate de evadări în buclă.
Ești condamnat pentru fapta 1, nu te prezinți în 7 zile săvârșești o evadare.
Ești trimis în judecată pentru evadare și ești condamnat din nou.
După cea de-a doua condamnare, ai aceleași obligații de la art. 285 adică să te prezinți în 7 zile.
Nu te-ai prezentat în 7 zile săvârșești din nou evadare față de a doua faptă de data asta. Ciclul se poate repeta la infinit. Rămâne de văzut dacă acest exemplu va exista în practică și dacă va fi susținut.
👨⚖️Ce spune Curtea Constituțională în Decizia nr. 557/2024 ?
Curtea Constituțională a dat o decizie de respingere a obiecțiilor de neconstituționalitate prin care s-a modificat infracțiunea de evadare. Înalta Curte de Casație și Justiție a formulat o sesizare de neconstituționalitate a Legii.
60.Infracțiunea de evadare, reglementată la art.285 din Codul penal, incriminează, prin forma sa de bază, fapta de sustragere din starea legală de reținere sau de deținere a persoanei private de libertate printr-o măsură preventivă privativă de libertate sau printr-o pedeapsă privativă de libertate, prin părăsirea de către aceasta a spațiului de deținere, în mod ilegal, fără acordul autorităților competente.
61.Acestei forme de bază, îi sunt asimilate, prin alin.(3) al art.285 din Codul penal, trei forme ale infracțiunii, constând în faptele de neprezentare nejustificată a persoanei condamnate la locul de deţinere, la expirarea perioadei în care s-a aflat legal în stare de libertate [art.285 alin.(3) lit.a)]; de părăsire, fără autorizare, de către persoana condamnată, a locului de muncă, aflat în exteriorul locului de deţinere [art.285 alin.(3) lit.b)]; de încălcare de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul sau de nerespectare de către aceasta a itinerarului sau condițiilor de deplasare, stabilite potrivit legii [art.285 alin.(3) lit.c)].
Curtea Constituțională a argumentat că este politica penală a legiuitorului să modifice infracțiunea de evadare în sensul arătat. Decizia Curții Constituționale nr. 557/2024 poate fi descărcată in extenso mai jos.
Care este forma de vinvovăție cu care se săvârșește infracțiunea de evadare prin neprezentare în termen de 7 zile ?
Legiuitorul nu a precizat forma de vinovăție cu care se săvârșește această infracțiune.
Cu toate acestea, Curtea Constituțională în Decizia nr. 557/2024 a precizat expres că, în opinia acesteia, forma de vinovăție este doar intenția (directă sau indirectă) fiind exclusă culpa.
Paragraful 72 al Deciziei mai sus menționate stipulează că:
Curtea reține că neprevederea expresă în cuprinsul normei de incriminare analizate a formei de vinovăție cu care este comisă infracțiunea prevăzută prin legea criticată indică, în mod cert, intenția legiuitorului de a sancționa faptele prevăzute prin textul criticat doar atunci când acestea sunt comise cu intenție, aspect ce poate fi dedus, în mod direct, prin raportarea textului criticat la dispozițiile art.16 alin.(6) din Codul penal, mai sus citate. Prin urmare, și din această perspectivă, a laturii subiective a infracțiunii pe care o reglementează, dispozițiile art.I pct.1 din legea criticată sunt clare, precise și previzibile.
Dat fiind că, Deciziile Curții Constituționale au caracter erga omnes și obligatoriu, atât dispozitivul cât și considerentele, forma de vinovăție cu care se poate săvârși această infracțiune, este intenția.
Prin urmare, nu cred că vom vedea condamnări pentru evadare care au fost săvârșite din culpă.
Ce cred că se va întâmpla în practică referitor la infracțiunea de evadare ?
Cred că în practică vor apărea foarte multe dosare penale pentru infracțiunea de evadare în forma neprezentării în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Dacă dăm o căutare pe rejust.ro, observăm 2467 de rezultate la infracțiunea de evadare. Nu am căutat o statistică oficială a Ministerului Public. Cu siguranță, numărul de dosare de evadare va crește.
În primul rând, vor fi inculpați cei care nu se vor prezenta după condamnare. Practic, cei care aleg să se sustragă, să fugă de poliție.
În al doilea rând, vor fi multe dosare pentru cei care au fost judecați și condamnați în lipsă. Aceștia vor fi cei care nu au cunoștință despre hotărârea de condamnare emisă pe numele lor. Aici rămâne de văzut dacă Parchetele se vor sesiza pentru infracțiunea de evadare ținând cont de forma de vinvoție.
Concluzia este că, pentru a nu a avea un alt dosar penal și o nouă condamnare, persoana condamnată trebuie să se predea în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.
🛡️ De ce să alegi un avocat specializat în drept penal?
Noi, la Murariu și Asociații, avocați penaliști din București, suntem alături de tine 24/7 în cele mai dificile momente:
🔹 Experiență vastă în cauze penale grave
🔹 Răspuns rapid în situații de urgență
🔹 Asistență juridică de la primul contact cu organele de anchetă
🔹 Confidențialitate și strategie personalizată
Nu te-ai prezentat în 7 zile de la hotărârea definitivă și acum ai dosar pentru evadare? Contactează-ne acum.
Ne poți contacta acum prin:
📞 0741.291.190 (apel direct)
WhatsApp: 0741.291.190
(mesaje rapide)
📧 murariu@murariulaw.ro (pentru detalii suplimentare)
Lasă un răspuns