Una dintre întrebările apăsătoare care vin din partea unui soț care vrea să divorțeze, este cât durează procesul de divorț dacă celălalt soț nu dorește să divorțeze.
Răspunsul la întrebare îi descurajează pe mulți și aproape că ar renunța la divorț dar își reamintesc că deja au sunat la avocat pentru că nu mai pot sta așa.
Un divorț în instanță, chiar și prin acord, are o durată medie de cel puțin un an de zile dacă nu și mai mult. Motivul este simplu, instanțele de judecată sunt foarte încărcate iar dosarul de divorț stă în procedura regularizării măcar 6 luni de zile.
Ce înseamnă regularizare? În esență, reprezintă o procedură administrativă, exclusiv scrisă, în care judecătorul elaborează dosarul pe care îl va judeca ulterior în ședința de judecată. Spre exemplu, cererea de chemare în judecată (cererea de divorț) este primită de către judecător la dosar iar acesta o trimite pârâtului soț. Ulterior, va primi un răspuns (o întâmpinare) de la pârât și va trimite acel răspuns soțului care a formulat cererea de chemare în judecată.
Toate aceste proceduri durează suficient de mult. Pârâtul are 25 de zile să răspundă la cererea de chemare în judecată din momentul în care a primit cererea.
Ulterior, dosarul ajunge în faza de judecată publică, dar și acolo pot fi motive de amânare diverse: nu e plătita taxa de timbru judiciar, nu sunt depuse toate înscrisurile, nu este prezent un martor, o parte se îmbolnăvește etc.
Astfel se ajunge ca un dosar de divorț pe instanță să dureze un an de zile în medie până rămâne hotărârea definitivă.