Una dintre întrebările dese îmi este adresată este cât durează aflarea rezultatului analizelor de laborator pentru alcoolemie atunci când o persoană este depistată în trafic sub influența băturilor alcoolice. În realitate, răspunsul la întrebare nu are legătură cu principala problemă și anume cât durează urmărirea penală în cazul infracțiunilor rutiere.
Persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice și care sunt depistate în trafic, mai întâi, vor fi testate cu un aparat denumit etilotest. Conform art. 2 din normele din 14 iunie 2005 de metrologie legală NML 012-05 ”Etilometre” etilotestul reprezintă mijloc de detecție care semnalează prezența etanolului în aerul alveolar expirat; în cazul în care furnizeaza informații de măsurare, acestea nu sunt considerate suficient de exacte, astfel încât să asigure garanțiile necesare pentru constituirea de probe judiciare privind consumul de alcool.
Drept urmare, odată cu constatarea existenței alcoolului în aerul expirat, persoana în cauză, va fi dusă la cel mai apropiat institut de medicină legală sau o unitate spitalicească în vederea recoltării de probe de sânge pentru stabilirea cantității de alcool în sânge.
De reținut! Etilotestul măsoară cantitatea de alcool în aerul expirat iar probele de sânge măsoara cantitatea de alcool în sânge. În practică, cantitatea de alcool în sânge este dublul cantității de alcool în aerul expirat, în unitățile de măsură corespunzătoare. Spre exemplu, avem alcool 0.50mg/l în aerul expirat echivalează (dacă alcoolul se află în aceeași fază, respectiv asimilare sau eliminare) cu aproximativ 1.00g/l alcool în sânge.
Odată ce s-a ajuns la o unitate medicală, persoanei i se va recolta sânge de către un medic pentru a fi analizate în laborator.
În ceea ce privește durata rezultatului analizelor de laborator pentru stabilirea alcoolemiei, menționez că nu aceasta este principala problemă și că, de fapt, cei mai mulți care întreabă acest lucru vor să afle cât mai durează toată ancheta. Rapiditatea apariției rezultatelor analizelor este influențată de factori precum plata analizelor și aglomerarea institutului unde se face analiza. Dintrei cei doi, primul factor este decisiv. Dacă persoana testată achita contravaloarea analizelor atunci rezultatul va ieși mult mai repede, în caz contrar, rezultatul va ieși mult mai târziu din motive evidente. În general, în termen de două săptâmâni sau mai repede, analizele sângelui vor fi trimise la dosar.
De reținut! Analizele sângelui vor fi trimise la dosarul de urmărire penală care este instrumentat de polițiști și nu se oferă persoanei testate chiar dacă aceasta a achitat contravaloarea analizelor. Rezultatul acestor analize va putea fi vizualizat prin admiterea unei cereri de consultare a dosarului adresată procurorului de caz în baza art. 94 Cod de procedură penală.
Astfel, dacă persoana a consumat alcool și acesta a ieșit în analizele de sânge, nu mai contează cât de repede ies aceste rezultate întrucât urmărirea penală va dura iar permisul de conducere nu va fi restituit. Singura situație când persoanele își doresc ca rezultatele la sânge să iasă mai repede este atunci când acestea nu au consumat alcool și doresc soluționarea cauzei cu maximă celeritate pentru a redobândi permisul de conducere.